En ny rapport från Lancet Countdown visar att klimatförändringarna redan påverkar hälsan i Europa och att kraftfulla åtgärder krävs för att minska riskerna och skydda framtida generationer.
KLIMAT | Klimatförändringarnas hälsokonsekvenser börjar bli akuta, varnar Lancet Countdown-rapporten om klimat och hälsa i Europa. Enligt den årliga rapporten har temperaturerna i Europa stigit dubbelt så snabbt som det globala genomsnittet, vilket ökar riskerna för både direkt och indirekt klimatpåverkan på människors hälsa. Lancet Countdown in Europe, en avdelning som startades 2021, har spårat hälsopåverkan från klimatförändringar och syftar till att uppmuntra politiska och sociala åtgärder för att minska utsläppen och främja klimatanpassning. Årets rapport mäter 42 olika indikatorer för att belysa konsekvenserna av det europeiska klimatet, med fokus på hälso- och miljöfrågor.
Rapporten visar att värmerelaterade dödsfall har ökat med 17,2 per 100 000 invånare i större delen av Europa mellan 2003 och 2022. Även riskerna för värmerelaterade sjukdomar och smittspridande patogener, som West Nile-virus, har ökat, och skogsbrandsrisken har stigit i hela Europa sedan 1980. Klimatförändringar har även bidragit till extrem torka i regioner som västra och södra Europa, och uppskattningsvis 12 miljoner människor i Europa drabbades av måttlig till allvarlig livsmedelsosäkerhet under 2021.
Lancet Countdown-rapporten påpekar att de klimatrelaterade hälsoeffekter inte fördelas jämnt. Låginkomstsamhällen, etniska minoriteter, migranter och kvinnor är ofta mer utsatta för klimatets negativa konsekvenser, vilket ytterligare ökar ojämlikheter i hälsa och livskvalitet. Enligt rapporten var exempelvis värmerelaterad dödlighet dubbelt så hög bland kvinnor som män, och låginkomsthushåll löper större risk att drabbas av matosäkerhet. De europeiska länderna som drabbas mest är de som också är minst ansvariga för klimatkrisen, medan många länder i norra Europa i högre grad riskerar smittspridning genom exempelvis fästingar.
Trots den växande hälsokrisen visar rapporten att åtgärderna från många europeiska länder fortfarande är otillräckliga för att nå klimatmålen. Europa är en av de största utsläpparna av växthusgaser och har länge dragit nytta av de ekonomiska fördelarna med utsläpp, medan konsekvenserna av klimatkrisen drabbar låginkomstländer särskilt hårt. Utsläppen från fossilbränsleförbränning i Europa var 5,4 ton kodioxid per person under 2021, vilket är nästan sex gånger så mycket som i Afrika.
För att undvika en klimatrelaterad hälsokatastrof kräver rapporten att EU och enskilda länder skyndsamt minskar sina utsläpp och anpassar sina åtgärder efter IPCC