Regeringen vill delta militärt i två insatser i Röda havet. Socialdemokraterna ser dock en risk för att Sverige dras in i ett storkrig.
– Jag kan säga att några Visbykorvetter är inte aktuella, säger utrikesminister Tobias Billström (M).
SVERIGE | Under torsdagen informerade utrikesminister Billström och försvarsminister Pål Jonson (M) riksdagens försvars- och utrikesutskott om planerna.
– Vi ser positivt på att bidra till den USA-ledda insatsen och en EU-ledd insats, det skulle kunna ske i form av stabsofficerare, säger Jonson.
EU-insatsen, som går under namnet Aspides, skulle kunna beslutas på ett utrikesministermöte i Bryssel den 19 februari. Samtidigt vill den svenska regeringen delta i den pågående USA-ledda insatsen i Röda havet, Prosperity Guardian. Båda är defensiva insatser, påtalar man.
Skydda civil sjöfart
– Huvuduppgiften är att se till att skydda den civila sjöfarten mot de anfall som Huthirebellerna genomför urskillningslöst och som hotar att sätta vitala delar av världshandeln ur spel. Vi har ett gemensamt ansvar med våra partnerländer, säger Billström.
Regeringen kan på egen hand besluta om att skicka stabsofficerare men om det rör sig om en väpnad styrka så behövs riksdagens stöd. Då måste regeringen återkomma i form av en proposition.
Försvarsmaktens bedömning är att det inte vore lämpligt att skicka några fartyg till Röda havet, som till exempel en Visbykorvett, ett svenskt örlogsfartyg.
– Visbykorvetterna har förmåga att skydda sig själva men inte andra. De är inte utrustade med några luftvärnsrobotar, säger Jimmie Adamsson, tjänsteförättande kommunikationschef i marinen.
Exakt vad Försvarsmakten skulle kunna bidra med diskuteras fortfarande men dagens besked från regeringen ska man ha varit fullt informerade om, enligt Jimmie Adamsson.
S: Stöttar inte
Regeringen utesluter samtidigt att skicka militär om oppositionen säger nej. Och Socialdemokraterna är skeptiska till att Sverige skulle bidra militärt till någon av dessa insatser.
I sammanhanget finns också en tredje operation där USA och Storbritannien bombar mål tillhörande Huthirebellerna.
– Amerikanerna har också en offensiv insats mot Jemen med bombningar av platser, och det finns en uppenbar risk för sammanblandning av insatserna här. Som upplägget är nu har man inte Socialdemokraternas stöd i detta, säger Morgan Johansson (S), utrikespolitisk talesperson.
Han ser risk i att Sverige dras in i en större konflikt. Socialdemokraterna är också kritisk till att oppositionen fått så lite information om planeringen.
– Det är dialog vi vill ha, att vi kan sätta oss ned gemensamt och föra ett resonemang som vuxna människor och inte vara upplåsta i redan ingångna ståndpunkter, säger Peter Hultqvist (S), försvarspolitisk talesperson.