LEDARE | 1999 besökte jag Panama och gjorde intervjuer inför det millennieskifte som, bland annat, innebar att den 77 kilometer långa kanalen mellan Stilla Havet och Atlanten nu skulle kontrolleras av Panama och inte USA. Det var en stor dag förstås och det var ingen slump att avtalet om överlämnandet undertecknades 1977, när den nyligen avlidne Jimmy Carter var president.
Få borde bli förvånade av att det är Donald Trump, som hotar med såväl ekonomiska som militära åtgärder för att säkerställa USA:s inflytande över transporterna genom Panamakanalen. Centralamerika utgör ju enligt traditionen USA:s intressesfär, rent av dess bakgård som det brukade sägas. Och lyssnar man till Trumps ord, påminner de inte så lite om Vladimir Putins retorik i öst…
Men det stannar inte där. När Trump talar, sveper han med storsläggan över hela världen.
Kanada borde egentligen tillhöra USA och får man inte som man vill när det gäller Grönland, säger sig den tillträdande presidenten inte vara främmande för varken ekonomiska eller militära medel.
Vad som är retorik och vad som är allvar bakom det Donald Trump säger är, som vanligt, inte lätt att avgöra, men i en värld som redan kokar av hot, konflikter och krig är det ,minst sagt, onödigt att höja temperaturen ytterligare.
”Han visade att han är kapabel, intellektuellt och fysiskt. Det var en viktig poäng att visa att om du vill ha ett starkt land, så måste du vara stark. Och han var stark.” (DN 8/1-25)
Det är Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som smickrar Donald Trump i en intervju och nog faller orden märkligt, när en regeringschef som säger sig stå upp för det lilla landets rätt mot den stora, invaderande statens brutalitet, hyllar den man som visat sig ha högst måttlig respekt för demokratin och heller inte drar sig för att i ett slag hota tre demokratier (Danmark, Kanada och Panama).
Så hur ska man då tolka allt det här? Som en livsfarlig lek med ord eller som en faktisk möjlighet till nya krig i en alltmer polariserad värld? Jag misstänker att det blir som vanligt när makthavare, journalister och experter uttalar sig; man letar fakta som passar ens åsikter, istället för att dra slutsatser och tycka till om det som faktiskt pågår. USA är ju ändå en demokrati och vår vän…
Och om man nu ska lära sig något av historien – vilket alldeles för är intresserade av – är USA:s tradition i Latinamerika att stötta diktaturer och göra sig av med besvärliga demokratier. Den som tvivlar på detta, rekommenderar jag att läsa i historieböckerna.
Och som om det inte var nog med våld och vapen på vår vackra planet, vill Donald Trump att Natos medlemsländer ska höja sina militära utgifter från 2 procent av BNP till 5 procent. Vapenindustrins aktier lär fortsätta att stiga, samtidigt som förstörelsen av naturen blir än värre och jordens medeltemperatur tar samma väg som börskurserna.
Om jag ska sammanfatta det som pågår, utan att lägga några politiska värderingar i det som sägs, så är det en farligt spel med sanningen som världens politiska makthavare ägnar sig åt. När orden förlorar sin innebörd och ingen längre vet vad som ligger bakom det som sägs, återstår bara våldet.
***
Stefan Strömberg, författare och aktuell med samtalsföreläsningen ”Mellan oss skapas världen”, samt en om sina erfarenheter i Latinamerika och en om utvecklingen i Bergslagen.