Prenumerera

Logga in

Nyheter

Ökade utsläpp från läkemedelsindustrin – två länder sticker ut

Utsläppen från läkemedelsansvändning ökar – men det går att göra något åt.

Koldioxidutsläppen från den globala läkemedelsindustrin har ökat med 77 procent på ett kvartssekel, och två länder står tillsammans för halva den globala klimatpåverkan från läkemedel. Det visar en ny studie från Nederländerna. Går det att minska utsläppen, utan att ta ifrån människor nödvändiga mediciner?

HÄLSA | Klimatpåverkan är kanske inte är något den som behöver huvudvärkstabletter eller antibiotika har i åtanke. Men i världen används allt mer läkemedel, med högre utsläpp av växthusgaser som följd. Utsläppen kommer bland annat från energianvändningen vid tillverkningen, insatsvaror, transporter och plastförpackningar.

Mellan år 1995 och 2019 ökade utsläppen från den globala läkemedelstillverkningen med 77 procent, betydligt mer än andra industrier, som i genomsnitt ökat sina utsläpp med 49 procent under samma period. Det konstaterar forskare från Leiden-universitetet i Nederländerna i en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften The Lancet planetary health. Med data från 76 länder i världen är studien en mer heltäckande kartläggning av läkemedlens klimatutsläpp än vad som tidigare har gjorts.

– Hittills har de flesta uppskattningar av läkemedelsutsläpp fokuserat på enskilda läkemedel snarare än hela systemet, säger huvudförfattare Rosalie Hagenaars i ett pressmeddelande.

Ökningen av utsläppen beror främst på att konsumtionen av läkemedel har ökat, i första hand i Kina och USA. Tillsammans stod länderna för nästan halva världens klimatpåverkan från läkemedel 2019. 1995 var andelen 21 procent.

Kinas läkemedelsutsläpp har mer än sjudubblats under den studerade tidsperioden. Räknat i koldioxid per capita har dock USA mer än dubbelt så höga utsläpp.

Höginkomstländer släppte 2019 ut i genomsnitt 73 kilo koldioxid från läkemedel per capita. Det är mer än nio gånger mer än låginkomstländers utsläpp på 8 kilo per capita. 

Att konsumtionen av läkemedel ökar i medelinkomstländer ses ofta som ett positivt tecken på att tillgången till hälso- och sjukvård ökar. Men det behöver inte vara så att utsläppen från läkemedel avspeglar hur rikt landet är, eller står i relation till hur mycket läkemedel som används.

I vissa höginkomstländer är utsläppen från läkemedel per capita bara en femtedel av USA:s utsläpp. Och i 25 av de studerade länderna, de flesta i Europa, minskade utsläppen från läkemedel under den studerade perioden, med minst 20 procent. Det beror på att effektiviteten inom läkemedelsindustrin har ökat, så att mindre växthusgaser per producerad mängd läkemedel. Dock har effektivitetsvinsterna sett till hela jorden ätits upp av den stora ökningen i konsumtion av läkemedel.

Dessutom fann forskarna att koldioxideffektiviteten i läkemedelsindustrin avtog dramatiskt efter 2008, då tekniska framsteg nått en kulmen.

Om inget görs räknar forskarna med att klimatpåverkan kommer fortsätta att öka.

– Vårt bästa förslag är att minska förbrukningen genom att minimera avfallet, säger Rosalie Hagenaars.

Tidigare studier har visat att mellan tre och 50 procent av läkemedlen går till spillo till följd av utgångna bäst före-datum, för stora förpackningar och onödiga recept. 

Ett sätt att minska avfallet är enligt forskarna att låta oanvända läkemedel komma till nytta för någon annan. De lyfter plattformen Pharmaswap som används i Nederländerna, där 20 procent av de oanvända medicinerna anses vara lämpliga för omdistribution.

”Regeringar har en nyckelroll att spela”, skriver forskarna, och tar som exempel att myndigheter kan uppmuntra till rätt storlek på förpackningar och utöka program för att minska överanvändning av läkemedel och återtagning av medicin som inte används.

– Dessa trender kommer inte att starta av sig själva, så vi behöver statliga ingripanden, säger Rosalie Hagenaars.

Studien The greenhouse gas emissions of pharmaceutical consumption and production: an input–output analysis over time and across global supply chains (The Lancet planetary health) går att läsa här.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.