
Mäns klimatavtryck är 26 procent större än kvinnors, visar en ny fransk studie.
– Traditionella könsnormer som kopplar maskulinitet till konsumtion av rött kött och bilanvändning spelar en betydande roll, säger Ondine Berland, ekonom och medförfattare till studien.
KLIMAT | Mat och transporter står för halva klimatavtrycket hos de 15 000 personer som ingår i en ny fransk studie. Och mäns livsstil belastar klimatet 26 procent mer än kvinnor. Om man räknar bort socioekonomiska faktorer som inkomst och utbildning kvarstår 18 procents skillnad, skriver The Guardian. Huvudorsakerna är enligt studien att män äter mer rött kött och kör mer bil.
– Våra resultat tyder på att traditionella könsnormer, särskilt de som kopplar maskulinitet till konsumtion av rött kött och bilanvändning, spelar en betydande roll i att forma individuella koldioxidavtryck, säger studiens medförfattare Ondine Berland, ekonom vid London School of economics and political science till The Guardian.
Ett exempel på hur maskulinitet kopplas ihop med köttätande går att se i USA:s vicepresident JD Vance användande av ordet ”sojapojke” om män med vad han kallar ”hämmad” maskulinitet. Ordet sojapojke har sitt ursprung i högerextremt språkbruk, där det används nedsättande om feminina eller fysiskt svaga män.
Skillnaden i utsläpp skulle enligt forskarna bakom den nya studien även kunna hänga ihop med att kvinnor har större oro för klimatet.
– Mer forskning behövs för att förstå om dessa skillnader i koldioxidavtryck också delvis beror på kvinnors större oro över klimatförändringarna och deras högre sannolikhet att anta klimatvänliga beteenden i vardagen, säger Marion Leroutier, miljöekonom på Crest-Ensae Paris och medförfattare till studien.
Studien har ännu inte blivit granskad av andra forskare, och ska därför tolkas med viss försiktighet.
En ytterligare förklaring till att kvinnors livsstil är mindre klimatbelastande finns i en forskningsöversikt som Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet publicerade 2022. De skriver: ”Intresse för hållbarhetsfrågor verkar vara förknippat med feminina ideal om omsorg, och omsorgsansvar tycks främja ekologisk medvetenhet, köpbeslut och hantering av ägodelar hos både kvinnor och män.”
En svensk studie från 2021 visade liksom den franska studien stora skillnader mellan könen när det gäller klimatbelastning. Forskare jämförde då singelmäns och singelkvinnors konsumtion och drog slutsatsen att män bidrog med 16 procent mer klimatutsläpp än kvinnor, trots att de spenderat lika mycket pengar.
Enligt Annika Carlsson-Kanyama, docent på KTH, som stod bakom den svenska studien kan man sänka sina utsläpp med 40 procent genom att ändra sin konsumtion, från köttätande till växtbaserat och från fossila drivmedel till el.