Prenumerera

Logga in

Nyheter

Amnesty: Sudans paramilitär använde kvinnor som sexslavar 

En kvinna som utsatts för sexuellt våld i Sudan befinner sig här i ett flyktingläger i Adre, Tchad.

Under det två år långa inbördeskriget i Sudan har Rapid support forces utsatt kvinnor och flickor för omfattande sexuellt våld, som ett vapen i krigsföringen. Det skriver Amnesty i en ny rapport.
– Kvinnor varken leder eller deltar i detta krig, men det är kvinnorna som lider mest, säger en av överlevarna.

SUDAN | Sedan april 2023 pågår ett brutalt inbördeskrig i Sudan mellan landets väpnade styrkor, SAF, och den paramilitära gruppen Rapid Support Forces RSF. Situationen i landet har kallats den värsta humanitära krisen som någonsin dokumenterats, med över 14 miljoner människor på flykt och än fler i akut hungersnöd

Enligt Amnestys nya rapport ”They raped all of us” har RSF under kriget utsatt kvinnor och flickor för sexuella övergrepp, däribland våldtäkt, gruppvåldtäkt och sexslaveri, med syftet att ”förnedra, kontollera och tvinga bort hela samhällen”. Det sexuella våldet har utförts systematiskt, som en del av kriget mot civilbefolkningen, skriver Amnesty i rapporten.

– Attackerna mot kvinnor och flickor i Sudan är helt fruktansvärt brutala. RSF:s systematiska användning av sexuellt våld som vapen i krigsföringen syftar till att skada, traumatisera och orsaka maximal förnedring, säger Katarina Bergehed, ansvarig för kvinnors rättigheter på Amnesty Sverige i ett pressmeddelande.

Övergreppen utgör krigsförbrytelser och kan vara brott mot mänskligheten, enligt Amnesty.

Ett exempel på övergrepp som beskrivs i rapporten är att en kvinna fick sitt ammande spädbarn bortslitet från sitt bröst innan hon våldtogs. En annan kvinna hölls fången som sexslav under 30 dagars tid. Även olika former av tortyr och mord finns dokumenterade i rapporten. 

En överlevare från staden Omdurman säger i rapporten att det är kvinnorna som lider mest i kriget, som de själva inte deltar i.

– Jag vill att hela världen ska få veta hur sudanesiska kvinnor och flickor lider – och att alla de män som våldtagit oss straffas, fortsätter hon.

Ingen av de utsatta kvinnorna som intervjuats anmälde övergreppen till myndigheter, och ingen mottog någon vård efteråt. Så här berättar en 30-årig kvinna från Madani som utsattes för gruppvåldtäkt om övergreppet i rapporten:

– Fyra RSF-soldater kom till mitt hus. En av männen tog tag i mig och sa att han ville våldta mig. Jag försökte göra motstånd men han slog mig med sin pistol och sa att han skulle våldta min lilla dotter om jag gjorde motstånd. Två av dem band sedan ihop mina händer och de tog av mig kläderna. Tre av dem våldtog mig medan min dotter tittade på. Det var så förödmjukande. Jag uppsökte inget sjukhus för jag ville inte att någon skulle få veta om det. Ni är de första jag delar detta med. 

80 sjukhus är ur funktion i konfliktområdena, och rädslan för stigmatisering eller repressalier hindrar offren från att söka hjälp, utöver svårigheterna som det pågående kriget medför, enligt Amnesty.

– Världen har misslyckats fullständigt med att skydda civila. Tillförseln av vapen till Sudan måste upphöra, och tillräcklig humanitär hjälp säkerställas. Amnesty kräver att misstänkta gärningspersoner ställs inför rätta och att överlevare får upprättelse, säger Katarina Bergehed.

Mer ur rapporten

I rapporten finns gängvåldtäkter mot 36 kvinnor och flickor dokumenterade, sexslaveri mot två kvinnor och sexuella övergrepp mot ytterligare fyra kvinnor och flickor. De yngsta offren är så unga som 15 år. Två kvinnor som gjorde motstånd mördades. Övergreppen ägde rum i delstaterna Khartoum, Gezira och i Darfur mellan april 2023 och oktober 2024.

Förutom de utsatta kvinnorna har släktingar (vissa av dem ögonvittnen) intervjuats, liksom fem utredare som bevakar mänskliga rättigheter i konflikten, och fyra personer som arbetar med att ge stöd åt kvinnor utsatta för sexuellt våld.

Att RSF använder sexuellt våld i krigsföringen är även dokumenterat av organisationer för mänskliga rättigheter i Sudan, däribland The African Centre for Justice and Peace Studies, och the Sudanese Organization for Research and Development.

Amnesty international
Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.