
Var femte produkt som dras tillbaka från den europeiska marknaden för att den är farlig är en leksak. Nu ska EU förbjuda hormonstörande ämnen och evighetskemikalierna PFAS, och tillverkare måste säkerhetsbedöma leksaker innan de får säljas. Det dröjer dock flera år innan lagen börjar gälla.
HÄLSA | När Kemikalieinspektionen 2023 granskade badleksaker, dockor, utklädningskläder och slajm visade det sig att 15 procent av omkring 300 undersökta leksaker innehöll för höga halter av farliga ämnen. Det rörde sig bland annat om mjukgörande ftalater, bly, kadmium, bor och bisfenol A, vissa av dem misstänkt hormonstörande, andra cancerframkallande.
Även om det inte rör sig om några akuta risker för barns hälsa menar Kemikalieinspektionen att ämnena i leksakerna bidrar till den totala exponeringen som kan påverka barns hälsa över tid.
Men nu ska EU skärpa säkerhetskraven för leksaker. Enligt en preliminär överenskommelse mellan EU-parlamentet och rådet ska skadliga kemikalier som hormonstörande ämnen, kemikalier som är giftiga för huden, ämnen som påverkar andningsorganen, de farligaste bisfenolerna och så kallade evighetskemikalier, PFAS, förbjudas i leksaker. Allergiframkallande doftämnen förbjuds i leksaker för barn under tre år.
– Även om vi redan har de säkraste leksakerna i världen i EU, var en av fem produkter som kategoriserats som farliga och som dragits tillbaka från marknaden av EU en leksak, säger föredragande Europaparlamentariker Marion Walsmann (EPP) i en kommentar.
Leksakstillverkare kommer att behöva göra en säkerhetsbedömning av leksaker innan de sätts ut på marknaden, för att undersöka om det finns kemiska, fysiska, mekaniska eller elektriska faror. Även brandfarlighet och hygien ska undersökas.
Varje leksak som säljs i EU ska enligt den nya överenskommelsen ha ett digitalt produktpass som visar att den uppfyller säkerhetskraven. Det kan användas vid tullkontroller men även av konsumenter som vill veta att leksaken är säker.
Lagen kommer, enligt EU-parlamentet, ”som svar på ett antal nya utmaningar, såsom risker relaterade till digitala leksaker och ökningen av onlinehandel”. När det gäller digitala leksaker ska även risker för barns psykiska hälsa bedömas. Reglerna kommer även att gälla leksaker som säljs online, och som importeras till EU. Vid köp av leksaker online ska produktpasset i form av en qr-kod, liksom CE-märkningen vara tillgängligt för konsumenten före köpet.
– Vi har också framtidssäkrat förordningen: kommissionen kommer att kunna reagera snabbare på nya vetenskapliga rön om kemiska ämnen, fortsätter Marion Walsmann.
Det kommer dock dröja innan den nya lagen börjar gälla. Först ska rådet anta överenskommelsen formellt och parlamentet ska åter godkänna texten. Därefter har leksakstillverkare och försäljare i medlemsländerna 54 månader, alltså 4,5 år på sig att ställa om till de nya reglerna.