
Förra året blev det varmaste som någonsin registrerats i Europa, visar en ny rapport från Världsmeteorologiska organisationen WMO och EU:s klimattjänst Copernicus. Särskilt hårt drabbades Skandinavien där glaciärer smälte i rekordfart.
KLIMAT | Under 2024 krympte glaciärerna i Sverige och Norge i genomsnitt 1,8 meter i tjocklek – den största årliga minskningen som någonsin uppmätts i regionen. Samtidigt bekräftades året som det varmaste globalt, med en medeltemperatur som för första gången låg mer än 1,5 grader över förindustriell nivå.
Europa är den kontinent som värms upp snabbast, enligt den gemensamma årsrapporten från Världsmeteorologiska organisationen WMO och EU:s klimatövervakningsorgan Copernicus. Rapporten lyfter särskilt fram att 2024 inte bara var det varmaste året i Europas mätserie, utan att det också präglades av extrema väderfenomen.
I stora delar av centrala, östra och sydöstra Europa uppmättes rekordhöga temperaturer. Väderkontrasterna var dramatiska: medan östra Europa hade extrem torka och rekordvärme, upplevde västra Europa ett år med både höga temperaturer och ovanligt mycket nederbörd. Kraftiga stormar och översvämningar kostade minst 335 människor livet och drabbade över 400 000 personer.
– Europa är den kontinent som värms upp snabbast och det har blivit allvarliga konsekvenser av extremväder och klimatförändringar. Varje ytterligare bråkdel av en temperaturökning är viktig eftersom den accentuerar riskerna för våra liv, för ekonomierna och för planeten. Anpassning är ett måste. Vi gör framsteg, men vi måste gå längre och snabbare, och vi måste gå tillsammans, säger WMO:s generalsekreterare Celeste Saulo i ett pressmeddelande.