
Naturvårdsverkets nya rapport visar att Sverige inte är på väg att nå något av sina klimatmål för 2030, 2040 eller 2045. Skogs- och marksektorn är ett särskilt stort bekymmer.
KLIMAT | Trots att flera beslut under året syftar till att bana väg för en grön omställning, räcker de inte till för att Sverige ska nå sina uppsatta klimatmål. Det visar Naturvårdsverkets årliga underlag till regeringens klimatredovisning.
Bland besluten märks en skärpning av reduktionsplikten som träder i kraft i juli 2025 – en åtgärd som väntas ge minskade utsläpp. Samtidigt har regeringen beslutat att sänka skatten på bensin och diesel, vilket enligt Naturvårdsverket kommer att öka utsläppen. Sammantaget bedöms förändringarna i transportsektorn minska utsläppen med omkring 2,7 miljoner ton koldioxidekvivalenter fram till 2030.
De nationella etappmålen ser inte heller ut att nås. Till 2030 är gapet fem miljoner ton, och för 2040 handlar det om tre miljoner ton. Målet att minska utsläppen från transportsektorn med 70 procent till 2030 är också utom räckhåll – där återstår sex miljoner ton.
Ett av de största bekymren finns i skogs- och marksektorn, den så kallade LULUCF-sektorn. Det är här Naturvårdsverket ser de största utmaningarna inför framtiden.
– Det finns styrmedel inom Sverige och inom EU som är verkningsfulla och som bidrar till att utsläppen av växthusgaser minskar, både på kort och lång sikt. Men de är inte tillräckliga för att nå något av klimatmålen, säger Roger Sedin, enhetschef på klimatmålsenheten på Naturvårdsverket.
Det långsiktiga målet att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till 2045 ser ut att bli svårt att nå. Trots kompletterande åtgärder kvarstår ett gap på 19 miljoner ton.
Även i relation till EU:s ansvarsfördelningsförordning (ESR) ligger Sverige efter. För att nå ESR-målet till 2030 måste utsläppen ha minskat med hälften jämfört med 2005. Men enligt rapporten kan Sverige hamna på ett nettounderskott om 0,4 miljoner ton – och när även markanvändningssektorns negativa bidrag räknas in är bedömningen att målet inte kommer att nås.
I en sms-kommentar till TT skriver klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari: ”Regeringen arbetar med flera åtgärder för att förbättra Sveriges förutsättningar att nå EU-målen.”