
En ny studie visar att klimatförändringarna tredubblade antalet dödsfall under sommarens värmebölja i Europa. Totalt 1 500 liv gick förlorade i tolv städer till följd av värmen – dödsfall som inte hade inträffat utan den globala uppvärmningens inverkan.
KLIMAT | Den rekordvarma värmeböljan som svepte över Europa i slutet av juni 2025 resulterade i ett betydligt högre antal dödsfall än vad som annars hade förväntats – och orsaken är tydlig, enligt forskare. En ny studie från World Weather Attribution visar att klimatförändringar tredubblade antalet dödsfall under värmeböljan. Totalt rapporterades 2 300 värmerelaterade dödsfall i tolv europeiska storstäder, men 1 500 av dessa – ungefär sextiofem procent – hade inte inträffat om det inte vore för den globala uppvärmningens effekter.
Studien bygger på en omfattande analys av temperaturdata och dödlighetsstatistik mellan 23 juni och 2 juli, med särskilt fokus på städer i bland annat Spanien, Italien, Portugal, Frankrike, Storbritannien, Grekland, Kroatien och Ungern. Forskarna från bland annat Imperial College London och London School of Hygiene & Tropical Medicine konstaterar att klimatförändringarna höjde temperaturerna med upp till fyra grader Celsius i de analyserade områdena – vilket i sin tur tredubblade risken för värmerelaterade dödsfall rapporterar The Guardian.
Enligt professor Malcolm Mistry, en av studiens huvudförfattare, är det många av dessa dödsfall som aldrig registreras korrekt.
– Medan en handfull dödsfall har rapporterats i Spanien, Frankrike och Italien, förväntas tusentals fler människor ha dött till följd av de höga temperaturerna och deras dödsfall kommer inte att registreras som värmerelaterade, säger han.
– De flesta som dör i värmeböljor avlider hemma eller på sjukhus när deras kroppar blir överbelastade och ger efter för befintliga hälsoproblem.
Den senaste värmeböljan drabbade oproportionerligt äldre personer. Studien fann att 88 procent av de extra dödsfallen gällde personer över 65 år, vilket gör äldre till den mest sårbara gruppen. Särskilt utsatta är också gravida kvinnor, små barn, personer med kroniska sjukdomar samt personer i utsatta yrken eller socioekonomiska förhållanden. Värmen utgör ett allvarligt hot mot människokroppens förmåga att reglera temperatur, vilket kan orsaka bland annat värmeslag, uttorkning, andningsproblem och i vissa fall död.
Värme kallas ibland för en ”tyst mördare” just för att dess effekter ofta sker i det tysta och är svåra att fånga i statistik. Många europeiska länder saknar fortfarande tillräckligt exakta registersystem för att upptäcka och rapportera värmerelaterade dödsfall. Det gör att det verkliga antalet döda sannolikt är mycket högre än vad officiella siffror visar.
Den extrema värmeböljan i slutet av juni ledde till stora påfrestningar på samhället. I Italien infördes begränsningar i arbetstider utomhus, i Frankrike tvingades kärnreaktorer stängas på grund av kylproblem och mer än 1 300 skolor stängdes tillfälligt. Samtidigt rasade skogsbränder över stora delar av Medelhavet. I Spanien och Portugal uppmättes temperaturer på upp till 46 grader Celsius – nivåer som slår tidigare rekord.
Samtidigt visar siffror från Copernicus, EU:s klimattjänst, att juni 2025 var den varmaste junimånaden någonsin i Västeuropa, med en genomsnittlig temperatur på 20,49 grader Celsius – vilket är 2,81 grader över genomsnittet för perioden 1991–2020. Även Medelhavet upplevde rekordhöga havstemperaturer på upp till 27 grader – hela 3,7 grader över långtidsgenomsnittet enligt Nordsip.
Värmeböljor är den dödligaste formen av extremväder globalt sett, med uppskattningsvis nästan en halv miljon dödsfall varje år. Och enligt forskarna kommer sådana händelser att bli ännu vanligare och mer dödliga i takt med att planeten fortsätter att värmas upp, drivet av ökade halter av växthusgaser som fångar värme i atmosfären.

Enligt färska uppgifter från det spanska hälsodepartementet har värmen mellan 16 maj och 13 juli i år orsakat 1 180 dödsfall – att jämföra med 114 under samma period 2024. Över hälften av dessa inträffade i norra Spanien, där invånarna vanligtvis inte är vana vid så höga temperaturer, rapporterar Reuters.
– Vår studie visar varför värmeböljor kallas tysta mördare. Medan ett fåtal dödsfall redan har rapporterats i Spanien, Frankrike och Italien, förväntas tusentals fler människor i hela Europa ha avlidit som en följd av de glödheta temperaturer som uppmättes i slutet av juni i år, säger Dr. Malcolm Mistry, forskare vid London School of Hygiene & Tropical Medicine.