
Det statliga brasilianska oljebolaget Petrobras planerar en kraftig ökning av oljeproduktionen inför FN:s klimatmöte COP30, som hålls i Brasilien senare i år. Enligt en analys från Global Witness riskerar detta att undergräva landets klimatambitioner och trovärdighet som värdnation.
KLIMAT | Inför klimatförhandlingarna COP30, som arrangeras i Brasilien i november, planerar det statliga oljebolaget Petrobras att öka oljeproduktionen med nästan en tredjedel till år 2030. Enligt en analys från Global Witness motsvarar det en 32 procentig ökning jämfört med 2024 års nivå, och produktionen väntas då nå över en miljard fat olja – mitt under det år då de globala utsläppen enligt klimatforskare måste minska med över fyrtio procent för att 1,5-gradersmålet ska kunna hållas vid liv.
Global Witness konstaterar att Petrobras därmed är bland världens snabbast växande producenter av fossil energi, endast överträffad av TotalEnergies, som planerar en produktionsökning på 34 procent detta decennium. Trots att bolagets totala volym inte når upp till nivåerna hos jättar som Saudi Aramco eller ExxonMobil, sker ökningen i Petrobras fall i en snabbare takt än hos både statsägda och börsnoterade konkurrenter.
Dessutom planerar Petrobras att fram till 2050 producera närmare fyra miljarder fat så kallad ny olja – alltså råolja från fält som i dag ännu inte har börjat utvinnas eller ens börjat utvecklas. Enligt Internationella energiorganet IEA och FN är ingen ny olje- eller gasutvinning förenlig med målen i Parisavtalet.
Det totala klimatavtrycket från Petrobras planerade produktion uppskattas till cirka 7,9 miljarder ton koldioxid fram till 2050, vilket motsvarar hela det samlade årliga utsläppet från USA och EU tillsammans. Enligt Global Witness väntas Petrobras investera 770 miljarder dollar i olje- och gasverksamhet under perioden, varav 230 miljarder går till utvinning från nya fält.
Organisationen varnar för att utvecklingen i Brasilien liknar mönster från tidigare COP-värdar. I fjol avslöjades hur Förenade Arabemiraten använde sin värdroll för COP28 för att förhandla olje- och gasavtal värda nästan 100 miljarder dollar. Även 2024 års värdland för COP29, Azerbajdzjan, har enligt Global Witness utnyttjat klimatmötet för att gynna fossilindustrin.
Patrick Galey, chef för fossilbränsleutredningar på Global Witness, säger:
– Med världens ögon riktade mot Brasilien inför COP30 måste värdarna för årets FN-klimatsamtal räkna med sin egen roll i klimatkrisen.President Lula har pratat bra om gröna ambitioner, men Petrobras statligt sanktionerade planer på att massivt öka produktionen av fossila bränslen gör narr av Parisavtalet och internationella åtaganden att begränsa uppvärmningen.
Brasilien är hem till Amazonas regnskog, en av världens viktigaste kolsänkor och centrum för biologisk mångfald, men också en av världens största producenter och exportörer av olja och gas. Det är det tredje fossilproducerande landet i rad att stå värd för ett COP-möte – efter Förenade Arabemiraten 2023 och Azerbajdzjan 2024.
Samtidigt har landets president Luiz Inácio Lula da Silva nyligen uppmanat till snabbare oljeprospektering i Amazonas. Han anklagade dessutom miljömyndigheten IBAMA för att ”arbeta mot regeringen” i sina miljötillståndsprocesser. I mars begärde gruv- och energiminister Alexandre Silveira att IBAMA skulle påskynda tillståndet för ett Petrobraslett oljefält i havet utanför nordöstra Brasilien, i närheten av det marina området som kallas ”Brasiliens stora barriärrev”.
– Ny olje- och gasborrning i Brasilien skulle innebära mer planetförstörande föroreningar och mer förstörelse av Amazonas – efter ett år där vi redan har sett rekordvärme, exempellösa översvämningar och hot mot ursprungsbefolkningens försvarare. Om Brasilien vill bli den klimatledare världen behöver, bör Lula behålla sin olja och gas i marken och istället skala upp en rättvis grön energiomställning, sägerv Patrick Galey.