Prenumerera

Logga in

Nyheter

Lula försvarar oljeprospektering i Amazonas

Luiz Inácio Lula da Silva

Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva driver på för oljeprospektering trots tidigare avslag från miljömyndigheter. Han menar att intäkterna kan bidra till att finansiera landets energiomställning. Kritiker anklagar regeringen för att sprida desinformation och riskera landets rykte inför FN:s klimatmöte.

KLIMAT | Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva har försvarat ny oljeprospektering i Amazonas, trots att landet senare i år står värd för FN:s klimatmöte COP30. Han menar att Brasilien inte kan ignorera sina naturresurser och att inkomster från oljan kan finansiera övergången till grön energi, rapporterar Euro News.

Oljeprospekteringen är planerad att ske cirka 160 kilometer utanför Brasiliens östkust, i ett område känt som Equatorial Margin. Regionens oljefyndigheter tros vara betydande. Det statliga oljebolaget Petrobras fick sin ansökan om undersökande borrning avslagen av miljömyndigheten Ibama år 2023, men har överklagat beslutet och väntar nu på en ny prövning.

Lula da Silva har kritiserat Ibama och hävdar att myndigheten motarbetar regeringen. I en intervju med den brasilianska radiostationen Diario säger han ”vi måste undersöka och se om det finns olja, och hur mycket olja det finns”.

Han betonade att Brasilien kommer att följa alla miljökrav, men att landet inte kan ignorera de resurser som finns.

– Vi kommer att följa alla nödvändiga förfaranden för att säkerställa att ingen skada på naturen sker, men vi kan inte ignorera rikedomen under oss och välja att inte utforska den – särskilt för att denna rikedom kommer att ge medel för den efterlängtade energiövergången, sade Lula da Silva till Diario.

Lulas hållning har mött kraftig kritik från miljöorganisationer. Ilan Zugman, chef för Latinamerika och Karibien vid 350.org, ifrågasätter regeringens argument:

– Regeringen sprider desinformation när den säger att den behöver mer olja för att finansiera energiövergången.

Han pekar på att den brasilianska regeringen avsätter mer än 15 miljarder dollar i subventioner till fossila bränslen och att över åttio procent av skatteincitamenten i energisektorn går till fossila bränslen.

Motståndet mot oljeprospekteringen har även märkts på gatorna. När Lula besökte Belém för att tillkännage federala investeringar inför COP30 möttes han av demonstranter från 350.org och Marajó Observatory. Aktivister från flera organisationer höll upp en banderoll med budskapet: ”Att förstöra Amazonas för olja och gas är inte värt priset”, rapporterar Euro News.

Valma Teles, verkställande direktör för Marajó Observatory, uttryckte oro för de lokala samhällena:

– Oljeutforskning vid mynningen av Amazonas är ett åsidosättande av de mänskliga rättigheterna, inklusive rätten till land, vatten och hälsa.

Även Suane Barreirinhas, aktivist från Belém, varnade för konsekvenserna:

– Låt detta utrymme, vår flod, vara scenen för vår kamp mot denna ”utveckling” som påverkar oss. Vi har redan sett Belo Monte-katastrofen och vi kommer inte att acceptera borrning utanför Amazonas.

Med COP30 i Belém, bara några hundra kilometer från den planerade borrplatsen, befarar kritiker att Brasiliens klimatambitioner undergrävs av regeringens oljeplaner. Frågan om oljeutvinningen lär bli en central punkt i den kommande debatten.

COP30

Den 30:e FN-konferensen om klimatförändringar, kommer att hållas i Belém, Brasilien, från den 10 till 21 november 2025.  Detta markerar första gången som en klimatkonferens av detta slag äger rum i en stad belägen i Amazonas, vilket understryker regionens betydelse i globala klimatdiskussioner.

Konferensens agenda fokuserar på att stärka internationella åtaganden för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader Celsius över förindustriella nivåer. En central fråga är mobiliseringen av klimatfinansiering för utvecklingsländer, särskilt i ljuset av att tidigare löften om 300 miljarder dollar årligen fram till 2035 anses otillräckliga jämfört med det uppskattade behovet på 1,3 biljoner dollar per år. citeturn0news12 Brasilien, som värdland, planerar att introducera kriterier för social mångfald, inklusive ras- och jämställdhet, för att klassificera hållbara investeringar, vilket syftar till att attrahera mer hållbara investeringar och främja social rättvisa. 

Förberedelserna inför COP30 har varit intensiva, med fokus på att förbättra Beléms infrastruktur, hälsovård, transport och säkerhet för att kunna hantera det stora antalet delegater och deltagare. FN:s klimatsekretariat har validerat Brasiliens planer och betonat vikten av effektiva strategier för att möta de logistiska utmaningarna med att arrangera en så komplex konferens. 

En annan viktig aspekt av COP30 är att främja enhet bland utvecklingsländer för att säkerställa rättvisa finansieringsåtaganden från rikare nationer. Brasiliens COP30-president, André Corrêa do Lago, har betonat behovet av samarbete mellan utvecklingsländer för att motverka förslag från rikare nationer om att utöka basen av finansiella bidragsgivare till att inkludera mer välmående utvecklingsländer, såsom Kina och Gulfstaterna. 

Sammanfattningsvis representerar COP30 i Belém en kritisk möjlighet för det globala samfundet att intensifiera sina ansträngningar för att bekämpa klimatförändringar, med särskilt fokus på rättvis finansiering, social mångfald och stärkta internationella åtaganden.

UNFCCC
Reuters
Presidencia da Republica
Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.