Prenumerera

Logga in

Nyheter

Sociala medier ungas främsta nyhetskälla

Fler unga använder hellre Tiktok och Instagram än tv som sin främsta nyhetskälla, visar en ny undersökning.

Sociala medier kommer för första gången före tv när det gäller hur unga i Europa tillgodogör sig nyheter, visar undersökningen European parliament youth survey. Samtidigt tror tre av fyra att de har utsatts för desinformation eller fejkade nyheter under den senaste veckan.

MEDIER | Hundratusentals tyskar marscherar till stöd för det högerextrema partiet AfD, visar flera videor som nyligen blivit virala på Tiktok. Filmer som efter andra mediers granskning har visat sig vara fejkade. En av dem kommer i själva verket från en motdemonstration mot CDU-ledaren Friedrich Merz förslag om att begränsa migrationen, som tillfogats en ljudinspelning från ett annat sammanhang.

Det är bara ett av många exempel på fejkat innehåll som spridits i sociala medier på sistone. Att urskilja falskt från äkta upplever mer än var fjärde Tiktok-användare att de har problem med, visar en rapport från Reuters institute från 2024. 

Sociala medier är nu ungas främsta forum för att inhämta nyheter, visar en ny opinionsundersökning som gjorts på uppdrag från Europaparlamentet. 42 procent av de 16–30-åringar som besvarat undersökningen uppger att de har sociala medier, exempelvis Tiktok och Instagram, som främsta nyhetskälla för politiska och sociala frågor. Det är första gången som sociala medier är mer populärt än tv som nyhetskälla. 

39 procent svarar att de i första hand får sina nyheter från televisionen. Därefter kommer digitala tidningar eller nyhetsplattformer online med 26 procent, Ungefär lika många får nyheter främst från vänner, familj eller kollegor, eller från videoplattformer som Youtube, medan 16 procent uppger radio och 12 procent papperstidningar.

51 procent av de yngsta deltagarna, mellan 16 och 18 år, uppger dessutom att de litar på Tiktok och Instagram mer än någon annan mediaplattform. Bland 25–30-åringar är siffran 29 procent.

– Informationslandskapet förändras snabbt. När de flesta unga får sina nyheter i första hand från sociala medier, behöver politiker och sociala medieplattformar ta särskilt ansvar för att bekämpa den ökande desinformationen, säger Europaparlamentets talman Roberta Metsola i ett uttalande.

Tvärtemot hennes uppfordran tillkännagav Metas vd Mark Zuckerberg i januari att företaget upphör med sitt system för faktagranskning på plattformarna Facebook och Instagram. Zuckerberg menar att förändringen ska ”återställa yttrandefriheten”.

– Vi kommer att arbeta tillsammans med president Donald Trump för att hålla tillbaka regeringar runt om i världen som försöker få amerikanska företag att censurera mer, sade han då.

Svenskar i undersökningen

Unga svenskar har mer än andra svarat att de får sina nyheter från vänner, familj eller kollegor. 32 procent uppgav denna nyhetskälla på sin topp-3-lista, att jämföra med genomsnitt i EU som var 25 procent.

Unga svenskar använder AI-baserade hjälpmedel som assistans i skolarbetet mer än i andra länder. 34 procent av de tillfrågade gör det.

Eurobarometer Youth survey genomfördes av Ipsos mellan 25 september och 3 oktober 2024 i alla EU-länder. 25 863 personer mellan 16 och 30 år deltog. 

Youth survey 2024
Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.