Som en del av den vapenvila som inleddes på söndagen har 90 palestinier frigivits från israeliska fängelser. Trots ett israeliskt förbud mot firande samlades anhöriga och andra palestinier vid Beitunia utanför Ramallah natten till måndagen för att ta emot två bussar med de frigivna. Av de frisläppta är 69 kvinnor och 21 tonårspojkar.
ISRAEL/PALESTINA | Medan de tre israeliska kvinnor, Emily Damari, Romi Gonen och Doron Steinbrecher, som har hållits som gisslan av Hamas i Gaza släpptes vid 16-tiden lokal tid på söndagen släpptes de palestinska fångarna under natten mot måndagen. 69 av dessa var kvinnor och 21 var tonårspojkar, varav den yngste är ett barn på bara femton år, rapporterar BBC.
Israel hade förbjudit firande av de frisläppta palestinierna. Men när de palestinska fångarna kom till Beitunia strax utanför Ramallah på ockuperade Västbanken i två bussar möttes de av lättade och glada anhöriga. En av de frisläppta fångarna är Khalida Jarrar, ledande inom Popular Front for the Liberation of Palestine, som greps i december 2023 och sedan dess har suttit fängslad av Israel, utan dom. Hon förklarar för nyhetsbyrån AP att hon har motstridiga känslor.
– Först känslan av frihet och vi tackar alla för den här friheten. Å andra sidan känner vi smärta för det stora antalet martyrer [alla som dödats av Israel brukar betecknas som martyrer, reds anm.] Det är de motstridiga känslorna vi lever med. Läget i fängelset är mycket mycket svårt och vi önskar frihet åt alla manliga och kvinnliga fångar, säger hon till AP, natten till måndag.
Den palestinska journalisten Bushra al-Tawil fanns också bland de palestinska fångar som släpptes natten mot måndag. Hon har suttit fängslad sedan i mars 2024, men har också suttit gripen av Israel flera gångar före det. Första gången hon greps var 2011 då hon fortfarande gick i skolan. al-Tawil berättar för Al Jazeera att väntan inför frisläppandet hade varit lång, redan tidigt på natten mot söndagen fördes hon från ett israeliskt fängelse till ett annat:
– Väntan var väldigt svår. Men tack vare Gud var vi säkra på att vi skulle friges vilket ögonblick som helst, säger al-Tawil vars pappa, Jamal al-Tawil som har en ledande position inom Hamas på Västbanken, också ska friges av Israel:
– Jag var orolig för honom. Han är fortfarande fängslad men jag har just fått den goda nyheten att han kommer att friges som en del i det här avtalet, säger hon till Al Jazeera.
Enligt Alaa Tartir, chef för Stockholms internationella fredsforskningsinstituts (Sipri) Mellanösternavdelning består de palestinska fångarna som ska släppas under den första fasen av vapenvilan som ska pågå i sex veckor, av 666 män och 69 kvinnor (kvinnorna har nu släppts). 35 procent av dem tillhör Fatah, och 40 procent Hamas. Sju procent av fångarna har suttit i administrativt förvar, det vill säga Israel har inte ställt dem inför rätta. 83 procent har avtjänat domar och 284 har avtjänat livstidsstraff – dessa kommer dock sannolikt inte släppas förrän i slutfasen av processen. 29 procent av de 735 fångar som ska släppa under den första fasen av vapenvillan mellan Hamas och Israel kommer att tvingas gå i landsflykt. Fem procent av fångarna som nu släpps är i åldern 60–71 år och fyra procent är barn i åldern 6–18 år, enligt Tartirs siffror.
Under hela den första fasen av vapenvilan, fas två och tre har ännu inte förhandlats fram, ska omkring 1 900 palestinier släppas från israeliska fängelser eller förvar, och ytterligare 30 personer ur den israeliska gisslan som hålls av Hamas ska släppas fria. Enligt Mandy Damari, mamman till frigivna israelen Emily Damari, mår dottern bättre än väntat efter frigivningen:
– Igår kunde jag äntligen ge Emily den kram jag har drömt om, säger Mandy Damari, och fortsätter:
– Jag är lättad över att kunna meddela att Emily efter frigivningen mår mycket bättre än någon någonsin kunde ha förväntat sig, säger mamman som dock betonar att dottern, som har förlorat två fingrar på vänsterhanden, har en lång väg av återhämtning och rehabilitering framför sig. Hon lyfter också vikten av att andra ur gisslan inte glöms bort:
– Vapenvilan måste fortsätta och varenda en av gisslan måste återbördas till sina familjer, säger hon, rapporterar BBC.
Fredsavtalet mellan Israel och Hamas
Den 15 januari 2025 nådde Israel och Hamas en överenskommelse om en vapenvila efter månader av intensiv konflikt. Avtalet förhandlades fram med hjälp av USA, Qatar och Egypten, och har beskrivits som en viktig möjlighet att skapa förutsättningar för humanitär lättnad och vidare diplomatiska samtal. Det är dock inte ett fullständigt fredsavtal, utan en överenskommelse om vapenvila och humanitära åtgärder.
Avtalets tre faser
Avtalet delas in i tre faser som tillsammans syftar till att minska våldet, säkerställa frigivning av gisslan och fångar samt lägga grunden för återuppbyggnad och vidare dialog.
Fas ett: Vapenvila och frigivning av fångar
Den första fasen, som trädde i kraft samma dag som avtalet nåddes, innebär en sex veckor lång vapenvila. Under denna period ska Hamas frige 33 israeliska gisslan, främst kvinnor, barn och äldre män, som hållits fångna sedan den senaste eskalationen i konflikten. Israel å sin sida ska frige upp till 2 000 palestinska fångar, däribland alla barn och kvinnor som fängslats efter den 7 oktober 2023.
Dessutom ska Israel dra tillbaka sina styrkor till en buffertzon nära gränsen, vilket möjliggör för palestinier att återvända till norra Gaza. För att lindra den humanitära krisen ska 600 lastbilar med förnödenheter tillåtas köra in i Gaza dagligen. Det inkluderar mediciner, livsmedel och andra nödvändiga varor.
Fas två: Förhandlingar om fortsatt tillbakadragande
Under den andra fasen, som inleds på den sextonde dagen av vapenvilan, ska parterna förhandla om ytterligare åtgärder. Dessa inkluderar frigivning av de kvarvarande gisslan och ett fullständigt tillbakadragande av israeliska styrkor från Gazaremsan. Målet är att skapa förutsättningar för en stabil vapenvila och ge utrymme för framtida fredsförhandlingar.
Fas tre: Återuppbyggnad och övervakning
I den tredje och sista fasen ska kvarlevorna av döda gisslan återföras till Israel. Samtidigt ska återuppbyggnaden av Gaza påbörjas under övervakning av Egypten, Qatar och USA. Denna fas är avgörande för att hantera de långsiktiga konsekvenserna av konflikten och bygga upp förstörda områden.
Betydelsen av avtalet
Avtalet är en viktig milstolpe i den långdragna konflikten, men det är långt ifrån en permanent lösning. Förhandlingarna har präglats av djup misstro mellan parterna. Hamas klassas som en terroristorganisation av Israel, USA, EU och flera andra länder, vilket försvårar möjligheterna till ett varaktigt fredsavtal.
Trots detta har överenskommelsen välkomnats som ett steg mot att lindra lidandet för civila på båda sidor. Vapenvilan ger också utrymme för internationella aktörer att intensifiera sina ansträngningar för en hållbar lösning på konflikten.
Svt.se: Vapenvilans detaljer
Tidningen Global