Prenumerera

Logga in

Nyheter

Mer el från sol än kol i EU

får betar under solceller

Solel är den energikälla som växer snabbast i Europa, och under fjolåret producerades för första gången mer el från sol än från kolkraft, något som beskrivs som en milstolpe i energiomställningen. 

ENERGI | Solpaneler stod för 11 procent av EU-ländernas elproduktion under fjolåret, och gick därmed om kolkraft som skapade mindre än 10 procent av elen. År 2019 var kol den tredje största energikällan i Europa, idag den sjätte största. Siffrorna presenteras i en ny rapport från tankesmedjan Ember, som sammanställer data om omställningen till förnyelsebar energi.

– Det här är en milstolpe. Kol är det äldsta sättet att producera elektricitet, och det smutsigaste. Solenergi är det nya stjärnskottet, säger Beatrice Petrovich, en av rapportens författare till The Guardian.

Fossilgas (tidigare kallat naturgas) genererade mindre el för femte året i rad, och stod för 16 procent av energimixen. Förbränningen av kol och fossilgas i EU nådde sin topp under 2007 och har sedan dess halverats, enligt rapporten. 

Utbyggnaden av sol- och vindenergi har sedan 2019 besparat EU import av 92 miljarder kubikmeter fossilgas och 55 miljoner ton av stenkol.

I de flesta EU-länder är kolkraft en ”marginell eller obefintlig” energikälla, enligt rapporten. Europas kvarvarande kolkraftverk befinner sig främst i Tyskland (39 procent) och i Polen (34 procent). I dessa länder minskade den kolgenererade elen med 17 respektive 8 procent under fjolåret.

Under 2024 producerades 338 gigawatt solel i unionen. EU:s mål för 2030 är att producera 740 gigawatt solel per år, vilket enligt rapportförfattarna är ”inom räckhåll” med tanke på den snabba ökningstakten. Men man ska inte ta utvecklingen för given, menar Chris Rosslowe, energianalytiker och rapportförfattare:

– Samtidigt som EU:s elomställning har gått snabbare än någon kunde tänka sig under de senaste fem åren, kan man inte ta för givet att det fortsätter så. Leveransen av i synnerhet vindenergi måste påskyndas, där finns stora utmaningar, säger han i ett uttalande. 

Medlemsländerna behöver underlätta för ny utbyggnad av vindkraft, menar rapportförfattarna och nämner bland annat infrastruktursatsningar i elnätet.

På andra kontinenter ser utvecklingen annorlunda ut, påminner Gregory Nemet, energiforskare vid universitetet i Wisconsin-Madison och medförfattare till en av FN:s klimatpanel IPCC:s rapporter.

– Vind- och solel ökar i alla stora ekonomier, men kolkraft har fortsatt att växa i Kina, och naturgas har ökat i USA, säger han till The Guardian. 

Så skapas elen i EU

År 2024 var 47 procent av EU:s totala generering av el förnybar. 11 procent av elen kom från solen, 17 procent från vind, 13 procent från vattenkraft (en ökning med 10 procent) och 6 procent från bioenergi.

24 procent av elen genererades av kärnkraft (en ökning med 5 procent). 

29 procent från fossila energikällor. 10 procent från kol, 16 procent från gas, och 3 procent från övriga fossila källor. 

European electricity review 2025
Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.