
Sveriges mest sålda rödvin innehåller mycket höga halter av PFAS-kemikalien TFA, och nivåerna har ökat kraftigt på bara några år. Även de ekologiska viner som testats innehåller TFA. Det visar en europeisk studie av 49 europeiska viner som Naturskyddsföreningen deltagit i.
MILJÖ | Att en flaska rödvin innehåller omkring 13 procent hälsofarlig etanol känner de flesta till. Men under de senaste fem åren har ett annat giftigt ämne ökat explosionsartat i europeiska viner, visar en ny studie där 49 röda och vita viner undersökts.
Det rör sig om PFAS-ämnet trifluorättiksyra, förkortat TFA, en så kallad evighetskemikalie som inte bryts ner i naturen. Den är giftig för vattenlevande organismer och i djurstudier har skadat foster och ökat risken för leverskador.
Ämnet saknar ett EU-gemensamt gränsvärde, men Nederländerna har infört ett riktvärde på 2 200 nanogram per liter för dricksvatten. Systembolagets mest sålda rödvinsflaska Grand sud Merlot innehåller 220 000 nanogram TFA per liter.
Medan viner från före år 1988 inte innehåller TFA överhuvudtaget visar studien en exponentiell ökning av ämnet från 2010 , med högst halter under de senaste fem åren.
– Det här visar vad utsläpp av PFAS leder till och hur utbredd spridningen är. Vi har en PFAS-kris och dessa skadliga ämnen som aldrig bryts ner i naturen sipprar in i allt fler av våra livsmedel – till och med vin, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen som deltagit i studien i ett pressmeddelande.

Den svårnedbrytbara molekylen TFA uppstår när andra PFAS-ämnen bryts ner. Ursprunget kan vara till exempel bekämpningsmedel, köldmedier i kylskåp, luftkonditioneringar och värmepumpar. Molekylen är vattenlöslig och sprider sig snabbt i miljön med regnvatten och grundvatten, vidare till vår mat och dryck.
– Druvorna har troligen förorenats via det vatten de vattnats med, men också från PFAS-bekämpningsmedel. Det här är ett tydligt exempel på hur våra livsmedel påverkas när PFAS sprids i naturen, säger Karin Lexén.
Även de fem ekologiska viner som ingick i undersökningen innehöll PFAS, varav två hade höga nivåer. Något som inte förvånar Naturskyddsföreningens Elin Engdahl, sakkunnig på miljögifter.
– Vår bedömning är att det kommer från grundvattnet. PFAS-bekämpningsmedel får inte användas på ekologiska odlingar. Troligtvis är bekämpningsmedel ändå en stor källa för det kan finnas andra konventionella odlingar i närheten som har gjort att PFAS hamnat i grundvattnet, säger hon till tidningen Syre.
Att ämnena kom ut i naturen just under slutet av 1980-talet beror enligt studien på att freoner förbjöds 1987 på grund av deras påverkan på ozonlagret, och ersattes med andra ämnen som bryts ner till TFA. Under 1990-talet ökade därtill användningen av PFAS-ämnen i bekämpningsmedel. I dag är 31 sådana ämnen tillåtna i EU.
PFAS i bekämpningsmedel omfattas inte av det förslag om att begränsa användningen av PFAS som just nu förhandlas i EU. Endast konsumentprodukter ingår, vilket gör att omkring 80 procent av dagens PFAS-användning inte träffas av förbudet, enligt Naturskyddsföreningen.
– Undersökningen visar tydligt hur allvarlig situationen är. Sverige och EU måste agera och förbjuda alla PFAS, inklusive PFAS-bekämpningsmedel. Annars kommer halterna av TFA fortsätta att öka i vår natur och i våra vatten, säger Karin Lexén.
49 viner undersöktes
Studien Message from the bottle – The rapid rise of TFA contamination across the EU är ett samarbete mellan europeiska miljöorganisationer inom nätverket PAN Europe.
49 olika röda och vita flaskviner från tio europeiska länder har analyserats. Viner från före 1988 hade inga uppmätbara nivåer av TFA, medan viner från 2021–2024 hade i genomsnitt 122 µg (mikrogram) TFA per liter. Några viner innehöll över 300 µg TFA per liter.
De viner med mest TFA hade även mest rester av bekämpningsmedel i övrigt.
Högst nivåer uppmättes i vin från Österrike.
Message from the bottle (studie).