Prenumerera

Logga in

Nyheter

Världens korallrev blekare än någonsin 

Korallblekning på australiensiska Heron island.

Mer än 80 procent av världens korallrev är drabbade av korallblekning, vilket är den mest omfattande blekningen som någonsin observerats på jorden. 

KLIMAT | En tredjedel av havets arter och en miljard människor är beroende av världens korallrev. Ekosystem som brukar kallas havets regnskog eftersom de vanligtvis myllrar av liv och biologisk mångfald ser nu ut att vara täckta av aska. Forskare har beskrivit reven som en kyrkogård.

I minst 82 länder runt Stilla havet, Atlanten och Indiska oceanen har korallrev blekts, i den mest omfattande händelsen som någonsin registrerats, skriver The Guardian

Koraller bleks när de mikroorganismer som lever i symbios med koralldjuren försvinner. Orsaken är ökad temperatur i världshaven, till följd av klimatförändringarna. 

Världens korallrev har blekts storskaligt i flera etapper sedan nittiotalet, och den nuvarande blekningen pågår sedan januari 2023. Den här gången har även rev som varit tillflyktsorter från havets stigande temperaturer blekts, säger Derek Manzello, chef för den amerikanska vädermyndigheten NOAA:s övervakningssystem Coral reef watch till The Guardian.

– Det faktum att så många revområden har påverkats […] tyder på att havsuppvärmningen har nått en nivå där det inte längre finns någon säker hamn från korallblekning och dess följder, säger han.

Coral reef watch har fått lägga till tre nya hotnivåer på grund av den värmestress korallerna drabbats av sedan 2023. 

Koraller får 90 procent av sin näring av de mikroorganismer som lever i symbios med djuren, och blir därför kraftigt försvagade när dessa försvinner. Korallerna kan återhämta sig efter en blekning om temperaturökningen inte är för extrem. Men sedan 2023 har ett område på Stilla havssidan av Mexiko förlorat mellan 50 och 93 procent av sina koraller. Och i början av 2024 konstaterades att över 40 procent av korallerna i ett område av Stora barriärrevet hade dött.

Enligt Britta Schaffelke på Australian Institute of marine science, koordinator för Global coral reef monitoring network saknar den nuvarande blekningen motstycke, något som även påverkar de människor som övervakar reven.

– Ekologisk sorg är verklig, säger hon till The Guardian.

Om Parisavtalets 1,5-gradersmål inte nås förutspår FN:s klimatpanel IPCC att 70 till 90 procent av jordens korallrev kommer att dö ut till år 2100. Och ökar jordens medeltemperatur med mer än 2 grader väntas endast en procent av korallreven finnas kvar till nästa århundrade.

Koraller finns i alla större hav

Koraller är nässeldjur, som oftast lever i symbios med små speciella alger, zooxantheller. Dessa är fotosyntetiserande och genom att ta till sig koldioxid, vatten och organiska näringsämnen kan de med hjälp av solljus producera syre och näring som i sin tur tas upp av korallen. 

Det finns ungefär 6 500 kända korallarter i både varma och kalla vatten. 

Nästan 2 miljoner arter bor på eller omkring korallrev och är beroende av att korallreven mår bra. Revet är för många arter en livsnödvändig plats för att hitta föda eller skydd undan rovdjur. De fungerar som uppväxtområde för nära en fjärdedel av alla fiskarter.

Många kustsamhällen är beroende av korallreven för sin matförsörjning eller för intäkter från turism. Reven fungerar även som vågbrytare och skydd för att dämpa effekterna av stormar och tsunamivågor längs med kusten.

Korallrev finns i dag i alla större hav. I Sverige finns kallvattenrev i Koster-Väderöfjordens marina nationalpark.

Klimatförändringar är det överlägset största hotet mot världens korallrev, men de hotas även av bland annat fiske med destruktiva fiskeredskap, föroreningar, övergödning och exploatering av kustområden.

WWF och Naturskyddsföreningen
Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.