
Kina har påbörjat bygget av världens största damm, som ska producera lika mycket el som hela Storbritanniens årliga elförbrukning. Men kritiken mot projektet kommer från flera håll.
KLIMAT | Kinas premiärminister Li Qiang har meddelat att bygget av världens största vattenkraftsdamm har påbörjats, rapporterar bland annat Reuters. Dammen förväntas kunna producera 300 miljarder kilowattimmar varje år, motsvarande hela Storbritanniens årliga förbrukning.
Dammen kommer att ligga längs floden Yarlung Tsangpo i Tibet, som längre fram övergår i Brahmaputra-floden, som rinner genom Indien och Bangladesh.
Både Indien och Bangladesh, liksom civilsamhällesorganisationer, har uttryckt oro över projektet. De menar bland annat att det riskerar att påverka vattenflödet nedströms.
– Det skulle bli en enormt negativ inverkan i Bangladesh, säger Malik Fida Khan, vd för Center for Environmental and Geographic Information Services i Dhaka, till Voice of America och fortsätter:
– Om det finns ett hinder i flodflödet kan det skapa vattenbrist såväl som brist på flödet av näringsrika sediment, vilket skapar en ekologisk obalans. Flodsträndernas erosion kan öka, och detta kommer att påverka livet för marginaliserade samhällen såväl som andra ekonomiska aktiviteter i området.
Även säkerheten har ifrågasatts, i och med att dammen kommer ligga i ett område som har seismisk aktivitet. Dessutom menar flera miljöorganisationer att det omgivande bergsområdet i Tibet är ekologiskt känsligt.
Området är också viktigt för tibetanerna från ett kulturellt och religiöst perspektiv. Förra året greps hundratals personer som demonstrerade mot projektet i vad BBC beskriver som en högst ovanlig protest. Flera demonstranter misshandlades också vid tillfället, enligt källor till BBC.
Kina har varken presenterar någon miljökonsekvensanalys för projektet eller några siffror på hur många personer som beräknas behöva lämna sina hem på grund av bygget. När Kinas hittills största damm byggdes, De tre ravinernas damm, så förflyttades cirka 1,4 miljoner människor.