Prenumerera

Logga in

Nyheter

EU inför utökat producentansvar för textilier och nya mål för matavfall

kvinna vid textilåtervinningsmaskin

EU-parlamentet och ministerrådet har enats om nya regler som innebär att textilproducenter blir skyldiga att finansiera insamling, sortering och återvinning av sina produkter. Samtidigt införs bindande mål för att minska matavfall i hela unionen. Beskedet ses som en viktig milstolpe i arbetet för ett mer hållbart avfallssystem.

MILJÖ | EU har tagit ett stort steg mot en mer cirkulär ekonomi genom att införa ett utökat producentansvar för textilier. Enligt överenskommelsen, som nåddes förra veckan, ska textilproducenter finansiera hanteringen av sina produkter efter att de konsumerats. Det innebär att företag måste stå för kostnaderna för insamling, sortering och återvinning. Avgiften kommer att baseras på hur hållbar och cirkulär produktens utformning är, vilket förväntas driva på en mer miljövänlig design inom branschen, rapporterar Europeiska kommissionen.

Utöver detta har parlamentet och rådet även enats om åtgärder för att minska avfall inom livsmedelssektorn. De nya reglerna innebär att EU-länderna ska införa bindande mål för att minska matavfallet med tio procent inom livsmedelsproduktion och trettio procent per capita inom detaljhandel, restauranger och hushåll. Dessa mål ska uppnås senast den 31 december 2030 och kommer att jämföras med det årliga genomsnittet mellan 2021 och 2023.

Producentansvar införs för alla textilföretag
För att säkerställa att textilavfallet minskar måste alla företag som gör textilier tillgängliga på den europeiska marknaden täcka kostnaderna för avfallshantering. Detta gäller även e-handelsföretag, oavsett om de är etablerade i EU eller utanför. Enligt reglerna ska de börja uppfylla kraven senast trettio månader efter att direktivet trätt i kraft, medan mindre företag får tolv månader extra på sig att anpassa sig.

De nya reglerna omfattar en bred kategori av produkter, såsom kläder, skor, sängkläder, kökstextilier och accessoarer. Dessutom kan EU-länder få möjlighet att utvidga producentansvaret till madrasser. Ett annat viktigt inslag i de nya reglerna är att medlemsstaterna ska hantera ultrasnabbt mode genom att ställa krav på ekonomiska bidrag inom producentansvarssystemet.

Parlamentet: En viktig seger för miljön
Förhandlarna i EU-parlamentet ser den nya överenskommelsen som ett viktigt steg mot att minska avfallet i unionen. Enligt Anna Zalewska, från Kommittén för miljö, klimat och livsmedelssäkerhet, har parlamentet lyckats säkra starkare bestämmelser än tidigare.

– Under den slutliga förhandlingsrundan lyckades parlamentet säkra bestämmelser och se till att matavfall och textilavfall som en del av det kommunala avfallet kommer att reduceras ytterligare, säger Zalewska i ett pressmeddelande.

Hon betonar även att jordbrukssektorn inte kommer att påverkas negativt och att ramverket nu säkerställer att producenter tar ansvar för insamlingen av textilier de sätter på marknaden.

Stor påverkan på avfallshanteringen inom EU
Varje år genereras närmare 60 miljoner ton matavfall i EU, vilket motsvarar cirka 132 kilo per person. Samtidigt produceras 12,6 miljoner ton textilavfall, där kläder och skor står för 5,2 miljoner ton, motsvarande 12 kilo per person årligen. Trots att behovet av återvinning är stort, uppskattas idag mindre än en procent av världens textilier återvinnas till nya produkter.

Redan tidigare har EU-länder haft krav på att införa separat insamling av textilier från och med den 1 januari 2025, men med det utökade producentansvaret får nu producenterna ett tydligare ekonomiskt ansvar. Syftet är att skapa bättre incitament för återvinning och att minska mängden textilier som hamnar på soptippen eller förbränns.

Vad händer nu?
Överenskommelsen som nu har nåtts är fortfarande preliminär och måste implementeras i nationell lagstiftning innan den kan träda i kraft. Rådet väntas inom kort formellt anta sin position, varefter Europaparlamentet kan godkänna lagförslaget i en andra behandling.

Om lagförslaget godkänns i sin slutliga form blir textilproducenter ekonomiskt ansvariga för sitt avfall i hela EU. Det innebär att företagen behöver ta hänsyn till hela produktens livscykel, från design till avfallshantering, något som kan få stora konsekvenser för textilindustrin.

Textilavfall och hållbar hantering


Med det uppdaterade direktivet måste varje medlemsland införa ett utökat producentansvar (EPR) för textil- och skoprodukter. Det innebär att producenterna blir ansvariga för hanteringen av begagnade och avfallstextilier.

Detta ska uppmuntra till att designa produkter som håller längre, är lättare att reparera och återvinna. Systemet ska också främja investeringar i insamling, sortering, återanvändning och återvinning av textilier.

Från och med 1 januari 2025 måste textilavfall sorteras ut och samlas in separat i Sverige, enligt EU:s avfallsdirektiv. Idag hamnar en stor del av textilavfallet i restavfallet eller på återvinningscentraler och förbränns med energiåtervinning. Detta är ett resursslöseri, eftersom ungefär hälften av det som slängs bedöms kunna återanvändas eller materialåtervinnas.

Fakta om textilavfall i Sverige:
• Varje person konsumerar i genomsnitt 13–14 kilo nyproducerade kläder och hemtextilier per år.
• Cirka 7–9 kilo textilavfall per person hamnar i restavfallet eller på återvinningscentraler och förbränns.
• Endast en liten del av textilavfallet återvinns eller återanvänds idag.

Nya krav från 2025:
• Kommunerna ansvarar för insamling av textilavfall från hushåll och vissa verksamheter.
• Verksamheter som textiltillverkare och grossister måste själva sortera och samla in sitt textilavfall.
•Textilavfall som ska sorteras separat inkluderar kläder, hemtextil, inredningstextil, väskor och accessoarer av textil.

Miljöpåverkan och cirkulär ekonomi:
•Materialåtervinning av textilavfall är bättre än förbränning, men endast cirka 1 % av den globala fiberproduktionen återvinns till ny fiber idag.
•Att använda textilier längre tid minskar klimatpåverkan avsevärt – en fördubblad livslängd kan halvera klimatpåverkan.
•Produktionsfasen står för 80 % av en textils totala klimatpåverkan, särskilt under ”våtberedningen” där textilen färgas och behandlas.

Landets Fria
Avfallsdirektivet
SIPTex
Kemi.se
Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.