
Ökat våld och övergrepp drabbar migranter på gränsen mellan Belarus och Polen, visar en ny rapport från organisationen Egala och Oxfam. Samtidigt har polska parlamentet röstat igenom ett kontroversiellt lagförslag om att migranter ska kunna skickas tillbaka utan att få söka asyl –något som i praktiken redan sker.
MIGRATION | Taggtrådskrönta stängsel, oländig terräng, övervakningskameror, drönare och våldsamma gränsvakter har inte stoppat migranter från att försöka ta sig över gränsen till Polen från Belarus. 2014 gjordes 26 800 försök att komma in i landet den vägen, enligt polska officiella siffror.
Under de senaste fyra åren har migranter, aktivister och journalister vittnat om våldsamma och olagliga så kallade pushbacks, att migranter som tagit sig över landsgränsen tvingas tillbaka utan att få asylansökan prövad.
I en ny rapport från organisationen Egala och Oxfam beskrivs fortsatta övergrepp och våld mot migranter i gränsområdet. Där finns vittnesmål och fotografier från aktivister, hjälparbetare och överlevare som skildrar ökat våld vid gränsen, inklusive beskjutning med gummikulor, hundbett, sexuella övergrepp och att migranter bestulits på förnödenheter som mat och vatten. Organisationerna har även dokumenterat omkring 3 200 pushbacks, som genomförs generellt och systematiskt enligt Egala.

Under 2014 har hjälporganisationer på den polska sidan av gränsen hjälpt över 5615 migranter, varav 469 barn och 686 kvinnor. En av dem är 18-åriga Sainab från Somalia.
– Jag ropade på hjälp och de hittade mig i träsket. […] De gav mig mat och vatten och behandlade mina sår. Jag minns teet de gav mig – min kropp hade glömt hur det känns att dricka något varmt, säger hon enligt rapporten.
Sjukvårdare berättar om magsjukdomar till följd av att patienter som lyckats ta sig in i Polen på vägen dit druckit förorenat vatten. De har även frostskador, är uttorkade och inte sällan utsatta för våld.
– De medicinska behoven har ökat under det senaste året, liksom våldet, på båda sidor om gränsen. Våra patienter har utsatts för upprepade, våldsamma pushbacks, berättar Judyta Kuc från Läkare utan gränser i rapporten.

– Vad skulle hända om vi inte var här? Det skulle ligga en hel del döda kroppar i skogen, säger Jagna, Egala-volontär.
I juli 2024 stiftade Polen en kontroversiell lag om att polis och militär vid gränsen ska slippa åtal vid felaktigt användande av skjutvapen vid gränsen.
– Det känns som att de har fått grönt ljus för att vara våldsamma, att det hyllas om de inte följer reglerna, säger Justyna, sjukvårdare och volontär från organisationen Egala, enligt rapporten.
Hjälporganisationerna arbetar i motvind, sedan polska myndigheter infört en 60 kilometer lång och upp till två kilometer bred zon vid gränsen, dit civila inte tillåts gå. Den som närmar sig zonen får ett sms där det står att ”Soldater kan använda vapen. Vänd tillbaka omedelbart!”.
Området på den belarusiska sidan av gränsen kallas ”dödszonen”, varifrån det finns vittnesmål om sexuellt våld och tortyr.
– Det är ett område av okontrollerat våld från uniformerade belarusiska tjänstemän, främst gränsvakter, som rånar människor, tänder eld på eller blöter ner människors egendom och tar deras mat, berättar Egala-medarbetaren Mateusz.
Belarusiska tjänstemän låter inte migranter som deporterats från Polen att återvända, vilket betyder att de kan bli fast i ett ingemansland under veckor eller månader, utan mat, vatten eller sjukvård, enligt rapporten.
Och i Belarus saknas hjälporganisationer vid gränsen, påpekar Egalamedarbetaren Olga:
– Polen skickar tillbaka människor som då riskerar att torteras och misshandlas – och där kommer ingen att hjälpa dem.
Judyta Kuc från Läkare utan gränser återger vad patienter ber sjukvårdarna om.
– De säger ”snälla, tvinga inte tillbaka mig till Belarus, vad som än händer. Det är helvetet på jorden”.
Några garantier för att de inte skickas tillbaka kan hon emellertid inte ge.

Tongångarna mot migranter har hårdnat inom den polska politiken. Till exempel har landets försvarsminister Władysław Kosiniak-Kamysz beskrivit situationen som att “horder av banditer” försöker ”attackera” polska gränsvakter. Premiärminister Donald Tusk ser migranterna som vapen i rysk och belarusisk så kallad hybridkrigföring, skickade till gränsen i syfte att destabilisera Europa, sade han i oktober. Med dessa argument har Tusk fått EU att ställa sig bakom ett kontroversiellt lagförslag om att tillfälligt upphäva rätten att få sin asylansökan prövad, en lag som godkändes av Polens parlament den 22 februari.
– Varje dag av förseningar utsätter våra gränsvakter, soldater och poliser för ytterligare risk genom att förlänga denna akuta kris vid gränsen. Tack vare denna hårda politik stoppar vi effektivt vågen, sa Donald Tusk i samband med beslutet, enligt Politico.
Mänskliga rättighets-organisationer som Amnesty international har kallat lagförslaget olagligt.
– Att avbryta rätten att söka asyl är uppenbart olagligt och det vet premiärminister Tusk. EU-medlemsstater som Polen leker politik med flyktingars och migranters rättigheter. […] De straffar människor som kan ha varit utsatta för våld och människohandel, eller lockats till EU:s gränser under falska förevändningar, sade Amnesty internationals biträdande regionchef för Europa, Dinushika Dissanayake i oktober.

Den nya lagen gör det möjligt att under 60 dagars tid upphäva rätten till asyl, en tidsrymd som kan förlängas med ett parlamentsbeslut. Sårbara individer, som gravida kvinnor och ensamkommande barn ska undantas lagen, skriver Politico.
Men redan utan lagen har såväl gravida kvinnor som ensamkommande barn tvingats tillbaka, enligt Egalas rapport, liksom människor med medicinska behov.
Eftersom olagliga pushbacks redan genomförs gör lagen mindre skillnad, menar Katarzyna Potoniec, Egalas chef.
– I praktiken har asyllagen redan varit upphävd, även innan den nya lagen röstades igenom, säger hon.
Fotnot: Personerna som benämns med endast förnamn heter egentligen något annat.
Egala
Egala är en gräsrotsorganisation som tillhandahåller humanitärt bistånd, medicinskt stöd och juridisk hjälp till människor i rörelse vid gränsen mellan Polen och Belarus.
Oxfam och Egala uppmanar Polens regering att
- Avsluta illegala pushbacks och behandla asylärenden i enlighet med mänskliga rättigheter och EU-lagar.
- Upphäva lagar som avkriminaliserar användning av skjutvapen och upphäver rätten till asyl.
- Tillåta säker tillgång till humanitära organisationer och människorättsorganisationer vid gränsområdet.