
Extrema väderhändelser blir allt vanligare med klimatförändringarna, och världens mest drabbade länder är Dominica, Kina och Honduras. Det visar en rapport från organisationen Germanwatch. Även europeiska länder finns bland världens tio mest påverkade – och här halkar klimatanpassningen efter.
KLIMAT | Sedan 1993 har nära 800 000 människor världen över dödats i stormar, översvämningar, torka, värmeböljor och skogsbränder. Väderhändelser som blivit vanligare till följd av klimatkrisen. Organisationen Germanwatch som arbetar med klimatanpassning har i rapporten Climate risk index 2025 sammanställt effekterna av nära 10 000 extrema väderhändelser under de senaste 30 åren, både materiellt och räknat i människoliv.
– Syftet med Climate risk index är att sätta internationell klimatpolitik i sitt sammanhang, med sikte på de faktiska risker som länder står inför, säger Lina Adil, medförfattare till rapporten, enligt Deutsche Welle.
Det land på jorden som påverkats allra mest är den tropiska ön Dominica, som ligger mellan öarna Guadeloupe och Martinique i Västindien. Till exempel orsakade orkanen Maria skador på motsvarande 270 procent av landets bnp när den drog fram år 2017. Över 90 procent av alla öns hus skadades av orkanen.
Näst mest påverkade landet är Kina, som i huvudsak påverkats av värmeböljor, tyfoner och översvämningar blivit vanligare. 2016 blev hundratusentals hemlösa till följd av en översvämning och över 100 människor miste livet.
Tredje mest påverkade landet är Honduras, som påverkas starkt delvis på grund av landets fattigdom. 1998 tog orkanen Mitch livet av över 14 000 människor och förstörde 70 procent av landets skördar. Även torka påverkar det jordbruksdominerade landet starkt.
Människor i Globala Syd är mest påverkade av klimatkrisen, men bland de tio mest drabbade länderna finns även europeiska länder som Italien, Grekland och Spanien.
”Global risk index visar att brist på ambition och åtgärder när det gäller klimatanpassning leder till att man drabbas hårt även i höginkomstländer”, står att läsa i rapporten.
Klimatanpassning fungerar, slår rapportförfattarna fast, och tar Bangladesh som exempel. 1970 dödade cykloner 100 000 människor i landet; 2007 var siffran 4234, tack vare åtgärder som förebygger klimatrisker.
Men länder i Globala Nord ligger efter när det gäller klimatanpassning, menar Lina Adil.
– Det finns ett ansvar för Globala Nord att anpassa sig och hantera sina risker hemma bättre, men samtidigt bistå och försörja Globala Syd, eftersom de har stått för de minsta utsläppen i världen, säger hon till Deutsche Welle.
Enligt World economic forum är extrema väderhändelser den näst största risken på kort sikt inför 2025, och skriver i sin årliga riskbedömningsrapport att en tredjedel av alla kostnader för väderrelaterade skador under 2023 beror på klimatförändringar.
10 mest klimatpåverkade länderna under tidsperioden 1993–2002
- Dominica
- Kina
- Honduras
- Myanmar
- Italien
- Grekland
- Spanien
- Vanuatu
- Filippinerna