
Om USA:s fortsätter med sitt biståndsstopp kan nära elva miljoner ytterligare människor insjukna i hiv, och nära tre miljoner kan dö, under de kommande fem åren. Det visar en ny studie från Australien. FN-programmet UNAIDS uppskattningar är ännu högre.
BISTÅND | Den 20 januari utfärdade USA:s president Donald Trump en order om att tillfälligt stoppa allt internationellt bistånd i 90 dagar. Landet stod dessförinnan för 42 procent av allt globalt humanitärt bistånd. Stöd som kan vara livsavgörande för minst 34 miljoner människor i världen, enligt den svenska biståndsmyndigheten Sida.
När det gäller finansiering för att bekämpa hiv i världen har USA stått för hela 73 procent. Pengar som gått till att förebygga, diagnostisera och behandla viruset uteblir nu.
– Dessa störningar kommer att kosta liv och upphäva år av framsteg mot detta virus, sade Avril Benoît från amerikanska Läkare utan gränser i februari.
Även andra stora biståndsgivare – Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Nederländerna – har aviserat nedskärningar i det internationella biståndet under kommande två år, vilket också minskar finansieringen för att motarbeta hiv.
Nu har australienska forskare från Burnet institute räknat på hur nedskärningarna kan komma att påverka hiv-infektioner och dödsfall under de kommande fem åren. I deras värstascenario kommer nära elva miljoner ytterligare människor att drabbas av infektionen, och uppåt tre miljoner kommer att dö, skriver forskarna i The Conversation.
I ett annat scenario skulle drygt fyra miljoner ytterligare personer drabbas av infektionen, och närmre 800 000 skulle dö. Hur det blir i praktiken beror bland annat på hur mycket länderna lyckas täcka upp för det förlorade biståndet med andra medel, skriver forskarna.
I Brasilien, Kazakstan, Kenya, Liberia, Mali och Rwanda mobiliserar man för att lösa finansieringen av arbetet mot hiv även utan USA:s bistånd, skriver FN:s program mot hiv/aids, UNAIDS.
I början av 1990-talet var hiv världens dödligaste infektionssjuksom och än idag saknas botemedel. Men med moderna bromsmediciner kan virusnivåerna hållas på så låg nivå att den smittade inte upplever några symtom och inte heller kan smitta andra.
Genom föreyggandeåtgärder, testning och behandling har man lyckats minska de nya hiv-infektionerna från 2,1 miljoner år 2010 till 1,3 miljoner 2023. Dödsfallen har under samma tid minskat från 1,3 miljoner till 630 000.

FN:s program mot hiv/aids, UNAIDS, har uppskattat att de årliga globala dödsfallen i aids kan tiofaldigas och uppgå till 6,3 miljoner till följd av det frysta biståndet. Det är alltså betydligt fler än i de australiensiska forskarnas värstascenario. 2000 ytterligare människor kommer att drabbas av hiv – varje dag, enligt UNAIDS/BBC.
”Om nedskärningarna i biståndet fortsätter kan det årliga antalet nya hiv-infektioner 2030 (upp till 3,4 miljoner) bli högre än vid toppen av den globala epidemin 1995 (3,3 miljoner)”, skriver de australiensiska forskarna i The Conversation.
Störst kommer effekterna av det frysta biståndet att bli i Afrika söder om Sahara, där nästan två tredjedelar av alla med hiv bor. Även Asien i Stillahavsområdet kommer sannolikt att få en betydande ökning av hiv till följd av det stoppade biståndet.
Enligt WHO kommer åtta länder att snart ha slut på bromsmedicin mot hiv: Nigeria, Kenya, Lesotho, Sydsudan, Burkina Faso, Mali, Haiti och Ukraina.
– Det är rimligt att USA vill minska sitt bistånd över tid, men ett plötsligt tillbakadragande av livräddande stöd kommer att ha förödande konsekvenser. Vi vädjar om en omprövning och ett skyndsamt återställande av de här livräddande tjänsterna, sade UNAIDS chef Winnie Byanyima på en presskonferens i Geneve nyligen, enligt CBS news.