Prenumerera

Logga in

Nyheter

Stor ökning av utvisningar från Europa

En båt med migranter anländer till kanarieön El Hierro.

Under sista kvartalet 2024 ökade antalet migranter som utvisats från EU-länder med 24 procent jämfört med samma period året innan. Sverige hör till de länder som skickat tillbaka allra flest migranter. Det visar statistik från Eurostat.

MIGRATION | Tyskland var det EU-land som utvisade flest personer under det fjärde kvartalet 2024, 6179 stycken, följt av Frankrike som utvisade 3705 och Sverige som utvisade 2600 personer. Det visar nya siffror från unionens statistikmyndighet Eurostat

De länder som utfärdade flest beslut om utvisning var, i fallande ordning, Frankrike, Spanien, Tyskland, Grekland, Italien, Belgien, Nederländerna och Sverige. Sverige genomförde alltså en större andel utvisningar än flera andra länder. 67 procent av alla som fick beslut om utvisning lämnade Sverige. Det kan jämföras med Frankrike, som verkställde 14 procent av besluten, och Spanien, som verkställde 7 procent.

Ett av målen i EU:s migrations- och asylpakt som antogs 2024 är att personer som inte har rätt att stanna i unionen ska återvända snabbare. I mars i år lade Europeiska kommissionen fram ett förslag om ett EU-gemensamt system för återvändande, där så kallade återvändandecenter i länder utanför unionen ingår.

Antalet människor som fick beslut om utvisning under fjärde kvartalet 2024 var nära 125 000, varav 28 630 verkställdes, alltså omkring 23 procent. Personerna som faktiskt utvisades återvände i första hand till Georgien, Turkiet och Albanien, medan besluten som inte verkställdes främst rörde personer från Algeriet, Syrien och Marocko.

Mer än hälften (57 procent) av de som återvände från EU gjorde det frivilligt medan 43 procent tvångsutvisades. Variationerna inom unionens länder är dock stora. Från Italien rapporteras att samtliga utvisningar skedde med tvång, medan länder som Litauen, Lettland och Danmark har rapporterat att 97 procent av utvisningarna skett frivilligt. Från Sverige uppges 60 procent av utvisningarna ske frivilligt och 40 procent med tvång.

Sverige skickade tillbaka en stor andel migranter (67 procent) av de som fick utvisningsbeslut. Grafik: Eurostat

EU går mot en strängare migrationspolitik, där allt fler ansluter sig till migrationsskeptiska länder som Danmark och Polen, som bland annat vill ta bort de regler som säger att det behöver finnas en viss koppling mellan landet och den utvisade, enligt nättidningen EU Observer.

– Som ordförandeland ser vi att medlemsländerna gärna vill göra migrationsreglerna lite mer effektiva genom borttagande av anknytningskriteriet, sade Kamil Kisiel från det polska inrikesdepartementet på ett möte i Bryssel för två veckor sedan, rapporterade Aftonbladet/TT i januari.

I Sverige har flera lagar ändrats för att göra det lättare att utvisa människor som begår brott, något som tredubblat antalet utvisningar under de senaste två åren. Det rapporterade SVT i december 2024.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.