
Replik på debattartikel Vart tar Sidas pengar vägen? – publicerad 2025-04-28
DEBATT | En kvinna ska ha möjlighet att själv bestämma över sin kropp och hur många barn hon vill ha. Kvinnors och flickors rätt att bestämma över sin egen kropp, sexualitet och barnafödande utgår ifrån Sveriges internationella åtaganden för mänskliga rättigheter för alla och därför styrs Sidas stöd till sexuell- och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) inte av befolkningsdynamik.
Kopplingen befolkningsdynamik och preventivmedel i fattiga länder var vanligt på 1960- och 1970-talet vilket ledde till många övertramp mot de mänskliga rättigheterna. Det förkastades av världens samfund under internationella befolkningskonferensen som hölls i Kairo 1994. Sida hade då redan ändrat sin ståndpunkt tjugo år tidigare. I Kairo enades 194 länder om att alla kvinnor har rätt att bestämma själv över sitt barnafödande samt att stater bör ge tillgång till information och vårdtjänster. Sida stödjer därför varje kvinnas rätt att bestämma själv över om hon vill ha barn och i så fall hur många.
Vikten av breda insatser för jämställdhet
Kvinnors och flickor möjligheter att bestämma över sitt barnafödande påverkas också av patriarkala strukturer och den ojämna maktfördelningen mellan män och kvinnor. Ojämställdheten påverkar kvinnors rätt till utbildning, ekonomiska egenmakt och risken för könsrelaterat våld inklusive barnäktenskap i ett samhälle.
Investeringar i sociala sektorer såsom utbildning, hälsa, sociala trygghetssystem och möjligheter till produktiv sysselsättning påverkar kvinnors och flickors ställning. Samtidigt krävs arbete för att förändra normer, vilket innefattar arbete som engagerar män och pojkar. Sidas arbete för att främja jämställdhet är därför grundläggande för kvinnors och flickors egenmakt, och är ett prioriterat område inom svenskt bistånd.
Kvinnor i fattiga länder bär inte ansvaret för rika länders utsläpp, samtidigt som det är de som påverkas värst av effekterna av klimatförändringarna. Detta då tillgång till SRHR försämras av kriser orsakade av bl.a. klimatförändringarna. Vägar till vårdcentraler sveps bort av översvämningar, avsaknad av rent vatten under ökande torrperioder bidrar till infektioner efter förlossningar, vilket ökar risken för mödra- och barndödlighet.
Fattiga länder bidrar minst till klimatförändringarna
Människor i fattiga länder står för en väldig liten del av utsläppen som orsakar klimatförändringar. I enlighet med den globala agendan för hållbar utveckling, Agenda 2030, har låginkomstländer rätt till utveckling, och Sveriges roll som biståndsfinansiär är att bidra till en hållbar och grön utveckling i våra partnerländer genom tillexempel hållbar naturresursförvaltning och stöd till förnybar energi.
Sidas stöd till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter
Sidas stöd till SRHR omfattar en bredd av insatser såsom graviditets- och förlossnings vård, tillgång till säker abort, sexualundervisning, förebyggande av könsrelaterat våld och barnäktenskap, samt tillgång till preventivmedel som också benämns familjeplanering.
Dessa insatser syftar också till att stärka partnerländers primärhälsovård och hälsosystem för att öka deras motståndskraft vid kriser. Under 2024 finansierade Sida insatser för hälsa till en summa av 1922 miljoner kronor varav insatser för SRHR omfattade 977.6 miljoner kronor.
Tillgång till SRHR inklusive preventivmedel är fortsatt prioriterat inom biståndet, men det behövs mer än preventivmedel för att en kvinna ska ha möjlighet att bestämma över sin kropp och sitt barnafödande.
***
Cristina de Carvalho Eriksson
Verksföreträdare för hälsa och SRHR på Sida