En ny rapport från Amnesty International anklagar Israel för folkmord mot palestinier i Gaza. Organisationen beskriver omfattande kränkningar som enligt internationell rätt utgör förbjudna handlingar, och riktar hård kritik mot världssamfundet för passivitet.
ISRAEL/GAZA | Amnesty International slår i en omfattande rapport fast att Israel under sin militära offensiv i Gaza, som inleddes efter Hamas attacker den 7 oktober 2023, har begått handlingar som utgör folkmord. Rapporten, med titeln You Feel Like You Are Subhuman’: Israel’s Genocide Against Palestinians in Gaza beskriver hur Israels agerande har lett till massiv förstörelse, humanitär kollaps och dödande i en aldrig tidigare skådad omfattning.
”Det här är folkmord”
Agnès Callamard, Amnesty Internationals generalsekreterare, beskriver situationen som alarmerande och säger att Israel har handlat med avsikten att fysiskt förgöra palestinier i Gaza.
– Amnesty Internationals rapport visar att Israel har utfört handlingar som är förbjudna enligt folkmordskonventionen, säger Callamard på Amnesty Internationals hemsida. Hon pekar på systematiska attacker som orsakat omfattande död, allvarliga kroppsliga och psykiska skador samt medvetna åtgärder som har skapat förhållanden omöjliga att leva under.
Rapporten framhåller att dessa handlingar är en del av en långvarig strategi där Israel, enligt Amnesty, har behandlat Gazas invånare som en ”undermänsklig grupp ovärdig mänskliga rättigheter och värdighet.” Callamard beskriver detta som en medveten politik för förstörelse och vädjar till det internationella samfundet att agera omedelbart:
–Det här är folkmord. Det måste sluta nu.
Brutala konsekvenser i Gaza
Under nio månader efter Hamas attacker i oktober 2023 har Israels militära offensiv, enligt rapporten, resulterat i mer än 42 000 döda palestinier, inklusive över 13 300 barn, samt skadat över 97 000 människor. Amnesty beskriver förstörelsen som ”utan motstycke” och konstaterar att stora delar av Gaza har jämnats med marken. Kritisk infrastruktur, inklusive sjukhus, skolor, jordbruksmark och religiösa platser, har förstörts, vilket lett till att regionen blivit obeboelig.
Amnesty lyfter fram Israels ”evakueringsorder”, som tvingat nästan 1,9 miljoner palestinier – 90 procent av Gazas befolkning – att fly till trånga och osäkra områden. Många har drivits på flykt upprepade gånger, vilket har lämnat dem traumatiserade och utan grundläggande resurser.
Kritik mot världssamfundet
Amnesty riktar skarp kritik mot det internationella samfundets oförmåga att stoppa Israels handlingar. Callamard beskriver världens reaktion som ett ”seismiskt och skamligt misslyckande” och varnar för att stater som fortsätter att överföra vapen till Israel riskerar att bli medskyldiga till folkmord. Hon kräver omedelbara åtgärder från FN:s säkerhetsråd, inklusive riktade sanktioner mot israeliska och Hamas-tjänstemän.
Rapporten uppmanar Internationella brottmålsdomstolen (ICC) att inkludera folkmord i sina utredningar av Israels och Hamas handlingar. Amnesty påpekar att Israels handlingar inte bara är isolerade incidenter utan en del av en bredare strategi som visar tydliga tecken på folkmordsavsikt.
Amnesty framhåller att dehumaniserande uttalanden från högnivåtjänstemän i Israel, tillsammans med den långa blockaden av Gaza och den militära ockupationen, skapar en bild av ett systematiskt försök att fysiskt förgöra palestinier i Gaza. Callamard understryker att detta inte kan rättfärdigas med hänvisning till Hamas handlingar.
– Närvaron av Hamas-krigare nära civila fritar inte Israel från dess skyldigheter att skydda civila, säger Callamard.
En uppmaning till handling
Amnesty kräver att världssamfundet slutar agera passivt och vidtar kraftfulla åtgärder för att stoppa våldet. Organisationen vädjar till FN:s säkerhetsråd att införa sanktioner och uppmanar alla stater att använda rättsliga mekanismer för att ställa förövarna inför rätta. Samtidigt insisterar Amnesty på att civila gisslan som hålls av Hamas måste släppas och att alla ansvariga för våldet mot civila, oavsett sida, ska ställas till svars.
Rapporten förväntas intensifiera den internationella debatten om Israels handlingar i Gaza och världens ansvar att ingripa för att skydda mänskliga rättigheter.