Den tidigare syriske ledaren Bashar al-Assad och hans familj befinner sig i Moskva efter att ha beviljats asyl av Ryssland på humanitära grunder, rapporterar TASS.
SYRIEN/RYSSLAND | Den tidigare syriske presidenten Bashar al-Assad befinner sig i Moskva efter att ha fått asyl av Ryssland, på humanitära grunder. Nyheten rapporterades av den ryska nyhetstjänsten TASS under söndagen och bekräftas av en källa i Kreml.
– Assad och hans familjemedlemmar anlände till Moskva. Ryssland har, baserat på humanitära skäl, beviljat dem asyl, säger källan till TASS.
Den 27 november inledde väpnade oppositionsgrupper ledda av jihadistalliansen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) en storskalig offensiv mot den syriska arméns positioner i provinserna Aleppo och Idlib. På kvällen den 7 december intog de flera stora städer, Aleppo, Hama, Daraa och Homs. Assad lämnade Syrien efter att oppositionsstyrkor tidigt på söndagen stormade huvudstaden Damaskus.
Samtidigt som Assad ankom Moskva, hissades oppositionsflaggan vid Syriens ambassad i Moskva.
– I dag öppnade den syriska ambassaden och arbetar normalt under en ny flagga, sa en ambassadrepresentant till TASS på måndagen.
Också vid den syriska ambassaden i Stockholm hissades den trestjärniga syriska “revolutionsflaggan”, rapporterar TV4.
Bashar al-Assad
Bashar al-Assad var fram till söndagen Syriens president och har styrt landet sedan år 2000, då han tog över makten efter sin far, Hafez al-Assad. Bashar föddes 1965 och utbildade sig till läkare i Storbritannien innan han oväntat blev sin fars efterträdare.
Under hans tid vid makten har Syrien präglats av omfattande konflikter, särskilt efter utbrottet av det syriska inbördeskriget 2011. Assadregimen har anklagats för allvarliga människorättsbrott, inklusive användning av kemiska vapen mot civila, något som FN och flera internationella organisationer har dokumenterat.
Hans styre har i stor utsträckning stöttats av Ryssland och Iran, medan västländer och oppositionsgrupper har kritiserat hans politik och begärt hans avgång.
BBC
Hayat Tahrir al-Sham
Hayat Tahrir al-Sham (HTS) är en jihadistgrupp i Syrien som bildades 2017 efter att flera extremistgrupper, inklusive tidigare Jabhat al-Nusra, slog sig samman.
HTS har tidigare haft kopplingar till al-Qaida men hävdar numera att de är en självständig aktör. Gruppen har främst kontroll över Idlibprovinsen i nordvästra Syrien, där de är den dominerande styrkan.
HTS har varit en central part i konflikten med Syriens regering och andra rebeller. De har även kritiserats för övergrepp mot civila och för att införa strikta islamistiska lagar i områden de kontrollerar.
HTS har på senare tid försökt framstå som en mer politiskt pragmatisk grupp snarare än en del av global jihadism, men deras bakgrund och agerande gör att de fortfarande betraktas som en terroristorganisation av flera länder, inklusive USA.
BBC
Syrien och Arabiska våren
Under den så kallade Arabiska våren 2011, då folkliga uppror svepte genom Mellanöstern och Nordafrika, utbröt också protester i Syrien. Demonstrationerna startade fredligt men bemöttes med våld av Bashar al-Assads regim, vilket eskalerade till ett brutalt inbördeskrig.
Konflikten har lett till en humanitär katastrof med över elva miljoner syrier som flytt sina hem, varav flera miljoner lever som flyktingar i grannländer och Europa. Ekonomin har kollapsat, infrastrukturen är sönderbombad och olika regioner har kontrollerats av olika parter, däribland regeringsstyrkor, oppositionsgrupper, Islamiska staten (IS) och kurdiska miliser.
Idag är landet splittrat och återhämtningen går långsamt. Stöd från Ryssland och Iran har varit avgörande för att regimen återtagit kontroll över större delar av landet.
Human Rights Watch