Under de senaste tolv åren har över 2 000 klimat- och miljöaktivister mördats, och allt fler länder kriminaliserar protester. Ny forskning visar hur det går till – och var i världen aktivister löper störst risk att arresteras.
KLIMAT | Länder världen över sätter in kraftåtgärder mot miljö- och klimataktivister, och det gäller oavsett styrelseskick, visar forskare från universitetet i Bristol i den nya studien.
– Att stater fokuserar på att straffa de som protesterar istället för att agera tillräckligt mot klimatförändringarna är oroande, säger Oscar Berglund, lektor i statsvetenskap och studiens huvudförfattare i ett uttalande.
Forskarna har kartlagt hur 81 länder hanterar protester från klimat- och miljöaktivister, baserat på statistik och information från de internationella organisationerna Global witness och Armed conflict location & event data.
– Det kanske mest chockerande vi upptäckte var att mord och försvinnanden är vanligt i några länder. På många sätt är dåden en förlängning av polismakten, då de antingen utfördes av eller legitimerades av samma myndigheter, ofta efter dödshot och andra skrämseltaktiker, säger Oscar Berglund.
Under de senaste tolv åren har minst 2106 klimat- och miljöaktivister mördats. Det högsta antalet i Brasilien, 401 personer, följt av 298 i Filippinerna och 86 i Indien.
Det land där klimat- och miljöaktivister löpte störst risk att arresteras i samband med protest var Australien, där var femte protest ledde till arrest, följt av Storbritannien (17 procent). Det globala genomsnittet var drygt 6 procents risk att arresteras.
Sverige hör inte till de länder som forskarna studerade mer ingående, men Oscar Berglund skriver i mejl till Global att Sverige ligger lågt både vad gäller andel av protesterna som leder till arrest – 1,6 procent – som polisvåld (0,1 procent).
Forskarna har identifierat en rad metoder som olika länder använder sig av för att motarbeta och kriminalisera klimat- och miljöaktivister (se faktaruta). Bland dem finns införandet av nya lagar som exempelvis förbjuder olika organisationer, strängare straff för befintliga brott och ökade befogenheter för polisen. Vissa länder har infört straffrihet för poliser som skadar aktivister. Flera länder använder lagar mot terrorism och organiserad brottlighet för att stävja protester. Det förekommer också förbud mot att under rättegångar nämna klimatförändringen eller miljöförstöring, enligt studien.
Angående Sverige skriver Oscar Berglund till Global:
”Vad gäller kriminalisering är det väl mest kvalitativt vi kan se en sådan process i Sverige med fler och hårdare domar och försök att ändra rättsprocessen för att göra fällande dom mer sannolik. I rapporten valde vi att inte ta med kriminaliserande diskurser men det är något som vi också forskar på.”
Han nämner att såväl svenska politiker kallat klimataktivister antidemokratiska och att de har svartmålats av tankesmedjan Timbro, och skriver:
”Timbros roll in Sverige är också intressant eftersom deras systerorganisationer i Storbritannien och Australien har spelat stora roller i ny anti-protestlagstiftning.“
I rapporten ger forskarna en rad rekommendationer till makthavare, och lyfter särskilt fram kriminaliseringen av protesterna som problematisk.
”Den alarmerande användningen av lagstiftning mot terrorism och organiserad brottslighet mot klimat- och miljöaktivister måste stoppas”, skriver de.
En annan uppmaning till offentliga myndigheter är att publicera data som visar hur de skyddar rätten att samlas och yttrandefriheten.
– Polisens överväganden och operationer bör omgärdas av ett mänskliga rättigheter-ramverk, för att försäkra sig om att allmänheten kan utöva sin rätt att protestera utan hinder eller rädsla, säger Oscar Berglund.
Fyra mekanismer för att hålla tillbaka och kriminalisera klimat- och miljöaktivister
- Lagstiftning som kriminaliserar organisationer, skapar nya brottsrubriceringar, skärper straffet för befintliga brott, ger polisen straffrihet för våld mot aktivister med mera.
- I rättssalen: Använda befintlig lagstiftning mot terrorism och organiserad brottslighet mot miljö- och klimataktivister. Avpolitisering av protesterna, genom förbud mot att nämna klimatförändringen i rättssalen, exempelvis.
- Övervakning/polisiära åtgärder: Såväl statens polisväsende som privata aktörer (exempelvis säkerhetsföretag) arbetar för att förhindra att protester äger rum, genom arresteringar, fysiskt våld, skrämseltaktiker, infiltration av rörelser, hot med mera.
- Mord och försvinnanden: Vanligt i vissa länder, och fungerar ofta som en förlängning av polismaktens arbete.