För första gången sedan andra världskriget får högerextrema chans att bilda regering i Österrike, med FPÖ:s kontroversiella ledare Herbert Kickl i spetsen.
ÖSTERRIKE | ”Ut med nazisterna” skanderade demonstranter utanför presidentsätet Hofburg i Wien, när landets president Alexander van der Bellen i måndags gav grönt ljus för högerextrema Frihetspartiet FPÖ:s partiledare Herbert Kickl att bilda regering.
– Det var inget lätt beslut, slog presidenten fast, och fortsatte:
– Men respekten för valresultatet innebär att presidenten måste visa aktning för majoriteten, sade Alexander van der Bellen enligt Radio Bonn.
Frihetspartiet blev största parti i det österrikiska valet i september med knappt 29 procent av rösterna. Efter att landets konservativa parti ÖVP, liksom socialdemokratiska SPÖ och liberala Neo vägrat samarbeta med FPÖ, men utan framgång har försökt bilda en koalitionsregering, går alltså sonderingsuppdraget till FPÖ:s partiledare Herbert Kickl.
Frihetspartiet grundades 1955 av tidigare nazister, och partiledaren Herbert Kickl har tidigare hävdat att han är Österrikes framtida ”Volkkanzler”, en kontroversiell term eftersom den användes av Adolf Hitler.
Med valmanifestet ”Fästning Österrike. Frihetens fästning” driver FPÖ en hård linje mot migration och islam, har nära samarbete med Ungerns Viktor Orbán och långvariga vänskapsband till Rysslands president Vladimir Putin.
Att Kickl och FPÖ skulle styra landet är en utveckling som av många setts som ”otänkbar” skriver Doris Helmberger-Fleckl i den österrikiska veckotidningen Die Furche, som har kristen profil: ”Historieböckerna kommer någon gång att klargöra vem som bär ansvaret för detta.”
”Med Kickl ger Österrike upp den politiska mitten”, slås fast i österrikiska Die Presse.
Österrike har en tradition av breda politiska koalitioner mellan i huvudsak socialdemokrater och kristdemokrater, där FPÖ vid tre tillfällen ingått.
Under den senaste mandatperioden har landet styrts av en koalition av kristdemokratiska ÖVP och de Gröna. Kristdemokratiska ÖVP:s tidigare partiledare Karl Nehammer, som nyligen meddelat sin avgång som förbundskansler, har sagt att han vägrar ingå i en regering där FPÖ:s ledare Herbert Kickl ingår.
Under tisdag kväll tillkännagav dock Herbert Kickl att han kommer att inleda koalitionsförhandlingar med det kristdemokratiska partiet, och att han redan kontaktat ÖVP:s nya partiledare Christian Stockel, som nyligen meddelat att han är öppen för samarbetet. Tillsammans samlade de båda partierna FPÖ och ÖVP 55 procent av rösterna i höstens val.