Prenumerera

Logga in

Nyheter

Paris hedrar offren för Charlie Hebdo 

satirtidningen Charlie Hebdo ligger bland kransar och pennor som l

På årsdagen av attacken mot Charlie Hebdo hyllades de som förlorade sina liv i ett av Frankrikes mest uppmärksammade terrorattentat. Med kransnedläggningar och en specialutgåva av tidningen påminde Frankrike om vikten av att stå emot extremism.

FRANKRIKE | På tioårsdagen av det dödliga attentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo samlades Frankrikes ledare och medborgare för att minnas de tolv personer som miste livet i attacken. Minnesceremonier hölls i Paris, och tidningen markerade dagen med ett specialnummer som hyllade offren och betonade vikten av yttrandefrihet.

Frankrikes president Emmanuel Macron och Paris borgmästare Anne Hidalgo deltog i kransnedläggningar och höll tysta minuter vid flera platser i huvudstaden, inklusive Charlie Hebdos tidigare redaktionslokaler. 

– Det är vår plikt att minnas och fortsätta försvara våra demokratiska värden, sade Macron under ceremonin. Platsen vid Place de la République, som under 2015 blev symbolisk för stödet till yttrandefriheten, fylldes återigen av människor som samlades för att hedra offren.

Charlie Hebdo uppmärksammade själva årsdagen med ett specialnummer. På omslaget, tecknat av chefredaktören Laurent ”Riss” Sourisseau, som överlevde attacken, syns en ung man sittande på ett automatgevär med rubriken ”Increvable” – ett uttryck för tidningens outtröttliga engagemang för satir och yttrandefrihet. Specialutgåvan innehöll även hyllningar till de omkomna och reflektioner över hur attentatet har påverkat tidningen och Frankrike som helhet.

Den 7 januari 2015 utförde bröderna Chérif och Saïd Kouachi en brutal attack mot Charlie Hebdos redaktion, vilket ledde till tolv dödsfall, däribland flera av tidningens mest framstående tecknare. Attacken påstods vara en vedergällning för karikatyrer av profeten Muhammed. Händelsen utlöste en global våg av solidaritet och debatt om yttrandefrihet, sammanfattad i slagordet ”Je suis Charlie”.

Tio år senare är attentatet fortfarande en smärtsam påminnelse om hotet från extremism. Samtidigt är det också en symbol för motståndskraften hos de som vägrar låta sig tystas. Charlie Hebdo fortsätter att verka med samma satiriska och samhällskritiska ton som alltid, trots de pågående hoten. 

– Vi låter oss inte skrämmas, har Riss tidigare uttalat.

Attentatet mot Charlie Hebdo

Den 7 januari 2015 inträffade ett av de mest uppmärksammade terrordåden i modern fransk historia när den satiriska tidskriften Charlie Hebdo blev måltavla för en våldsam attack i Paris. Två beväpnade män, bröderna Saïd och Chérif Kouachi, stormade tidningens redaktion under ett redaktionsmöte och dödade tolv personer. Bland de omkomna fanns fem av Frankrikes mest kända satirtecknare, inklusive chefredaktören Stéphane ”Charb” Charbonnier, samt två poliser. Ytterligare elva personer skadades, varav flera allvarligt. Bröderna Kouachi hade kopplingar till al-Qaida i Jemen, som också tog på sig ansvaret för attentatet.

Attacken utlöste en massiv polisjakt som pågick under två dagar. Den 9 januari lokaliserades Kouachi-bröderna till en tryckeribyggnad i Dammartin-en-Goële, en stad nordost om Paris. Efter en utdragen konfrontation med polisen, där de barrikaderade sig i byggnaden, dödades de båda bröderna i en skottväxling. Samtidigt ägde ett relaterat gisslandrama rum i en judisk matbutik i östra Paris. Förövaren, Amedy Coulibaly, som var en vän till Kouachi-bröderna och hade svurit trohet till Islamiska staten, dödade fyra butiksbesökare innan han själv dödades av polisen. Coulibaly hade tidigare krävt fri lejd för bröderna Kouachi.

De samordnade attackerna skapade en våg av chock och sorg i Frankrike och världen över. Miljontals människor gick ut på gatorna för att manifestera sitt stöd för yttrandefrihet och pressfrihet. Den ikoniska frasen ”Je suis Charlie” (Jag är Charlie) blev snabbt en global symbol för solidaritet med offren och en markering mot våld och hot mot yttrandefriheten. Den största manifestationen ägde rum i Paris den 11 januari 2015, där över fyra miljoner människor, inklusive flera världsledare, deltog.

Attacken och dess efterspel markerade en betydelsefull förändring i Frankrikes säkerhets- och samhällsdebatt. Diskussionerna kring yttrandefrihet, pressens roll och islamistisk extremism intensifierades. Regeringen införde hårdare lagar mot terrorism, och säkerhetsåtgärderna i landet stärktes avsevärt. Samtidigt möttes Charlie Hebdo av både stöd och kritik för sin fortsatta publicering av kontroversiella satirteckningar, särskilt de som föreställde profeten Muhammed.

Rättegången mot 14 personer som anklagades för medhjälp till attentaten startade i september 2020. Den betraktades som en viktig milstolpe i rättsprocessen och en påminnelse om de långvariga konsekvenserna av attacken. Rättegången uppmärksammade även hur extremistiska nätverk kan operera i Europa och deras inverkan på samhället.

Attacken mot Charlie Hebdo var det dödligaste terrordådet i Frankrike sedan 1961 och blev en milstolpe i landets moderna historia. Det har lämnat ett djupt spår i den franska samhällsdebatten och påverkat hur frågor om yttrandefrihet, integration och säkerhet hanteras.

Wikipedia, Attentatet mot Charlie Hebdo
Yle, Rättegång om attackerna

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.