Om USA lämnar Parisavtalet igen, som Donald Trump uppges planera på sin första dag i ämbetet den 20 januari, kan det bli ett hårt slag mot internationella ansträngningar att bekämpa klimatförändringarna, varnar EU:s klimatkommissionär Wopke Hoekstra.
KLIMAT | USA, världens näst största utsläppsland efter Kina, kan enligt källor i Trumps övergångsteam snart åter dra sig ur Parisavtalet. En sådan åtgärd skulle få betydande konsekvenser för klimatdiplomatin, enligt EU:s klimatkommissionär Wopke Hoekstra.
– Om det skulle hända skulle det vara ett allvarligt slag för den internationella klimatdiplomatin, säger Hoekstra i en intervju med Reuters.
Hoekstra betonar att ett amerikanskt utträde skulle kräva att andra länder intensifierar sina ansträngningar för att säkerställa ett globalt samarbete. Han menar att det finns inget alternativ för att se till att alla i slutändan kommer med, eftersom klimatförändringarna är urskillningslösa.
– Klimatförändringarna är vår tids existentiella utmaning. Det har långtgående konsekvenser för människors hälsa, ekonomisk stabilitet och själva vår planets överlevnad, skriver Hoekstra på Linkedin.
USA:s roll i Parisavtalet
Parisavtalet, som är centralt i FN:s klimatförhandlingar, omfattar nästan 200 länder som samarbetar för att minska utsläpp och finansiera klimatåtgärder. USA har spelat en nyckelroll i förhandlingarna, särskilt genom samarbete med Kina.
Trumps återkomst till Vita huset den 20 januari markerar dock en möjlig kursändring. Under sin första mandatperiod drog han sig ur Parisavtalet och kallade klimatförändringarna för en ”bluff”. Förra månaden krävde han dessutom att EU skulle köpa mer amerikansk olja och gas, annars skulle tullar införas.
EU:s förberedelser
Trots osäkerheten kring USA:s framtida engagemang säger Hoekstra att EU kommer att arbeta konstruktivt med den nya administrationen.
– Att se till att våra amerikanska vänner, så mycket som möjligt, faktiskt stannar ombord och arbetar med detta tillsammans med oss, är helt klart något jag kommer att sträva efter, säger han.
Samtidigt står EU inför egna utmaningar. Unionen kommer att missa FN:s deadline i februari för att lämna in en ny klimatplan, men Hoekstra lovar att planen för 2035 ska vara klar till klimattoppmötet i Brasilien i november.
– Det viktiga här är att se till att vi har ett ambitiöst antal innan vi går in i Belem. Det kan jag kan lova dig att vi kommer att ha, säger Wopke Hoekstra.