DEBATT | I flera partiledamöter debatter har det påståtts att de rödgröna ”har lagt ned” kärnkraften. Det är inte sant.
Alla kärnkraftverk i Sverige drivs i aktiebolagsform. Detta innebär att bolagen hela tiden strävar efter att agera så att verksamheten går med vinst! Om ett gammalt kärnkraftverk måste repareras för att kunna fortsätta driften så gör man inte reparationen om man inte kan få lönsamhet på investeringen. Beslutet att lägga ned har alltså tagits vid nedläggningstillfället genom att utföra en ekonomisk kalkyl genom att beakta alla ekonomiska faktorer. Utvisade kalkylen att den beräknade investeringssumman inte lönade sig så lade man ned verksamheten. I ett marknads ekonomiskt system skall inte staten skjuta till medel till företagen!
Oskarshamn Kärnkraftverket ägs av OKG Aktiebolag som ingår i Unipers svenska verksamhet. Uniper-koncernen äger 54,5 procent och Fortum-koncernen äger 45,5 procent. Forsmarks Kärnkraftverk ägs av Forsmarks Kraftgrupp AB (FKA) där statliga Vattenfall AB är huvudägare, Mellansvensk kraftgrupp äger runt 25 procent och Sydkraft nuclear power AB ca. 10 procent. Ringhals AB är ett dotterbolag till Vattenfall AB som äger 70,4 procent av aktierna, Sydkraft Nuclear Power AB äger 29,6 procent.
Både kärnkraftreaktorerna Ringhals 1 och 2 och Oskarshamn 1 och 2 byggdes och uppgraderades för en drift i 40 år. När de blev nedlagda hade de varit i drift i 44, 44, 45 och 40 år. Med de strängare säkerhetskraven efter olika olyckor, till exempel Fukushima, behövdes det enorma investeringar. Kärnkraftsbolagen ansåg att det inte skulle vara ekonomiskt lönsamt att genomföra dessa reparationsåtgärder för att kunna fortsätta driften av dessa reaktorer. Men parallellt investerades det i de övriga reaktorerna för drift i 60 år.
Vattenfall och Uniper beslutade 2015 om stängning av Ringhals 1 och 2 och EON tog ett motsvarande beslut 2015 för Oskarshamn 1 och 2.
Sverigedemokraterna tog 2020 ett initiativ till att riksdagen skulle ingripa (!) mot nedläggning av Ringhals 1 och efter debatt i riksdagen, sade riksdagsmajoriteten nej. ”Det har hela tiden varit regeringens utgångspunkt att kärnkraften ska bära sina kostnader”. Glöm ej kostnaderna för minst 30 års säker lagring och kylning av farligt använt kärnbränsle, innan slutförvar för de kommande 100 000 åren.
Menade SD att riksdagen 2020 skulle kunna tvinga ett aktiebolag att göra olönsamma investeringar för att behålla Ringhals 1?
Det är alltså kraftbolagen och inte riksdagen som beslutat om avvecklingen av reaktorerna på grund av dålig lönsamhet.
***
Johanna Deinum, docent biofysikalisk kemi