Argentinas regering planerar att ta bort femicid från strafflagen, ett beslut som väckt stark kritik från människorättsorganisationer. President Javier Mileis administration anklagas för att systematiskt nedmontera skyddet för kvinnor och sexuella minoriteter.
ARGENTINA | Justitieminister Mariano Cúneo Libarona meddelade att regeringen avser att ”eliminera figuren av femicid från den argentinska strafflagen” och hävdade samtidigt att feminismen var en ”snedvridning av begreppet jämlikhet”. Han betonade att ”denna administration försvarar jämlikhet inför lagen i vår nationella konstitution. Inget liv är värt mer än ett annat”.
Femicid, mord på en kvinna i samband med könsbaserat våld, lades till Argentinas strafflag 2012 som en försvårande faktor vid mord, vilket innebär att det är belagt med livstids fängelse. Beslutet att nu stryka det ur lagstiftningen kommer kort efter att president Milei vid World Economic Forum i Davos nyligen kritiserade begreppet femicid:
– Vi har nått den punkten att i många förment civiliserade länder där en kvinna dödas, kallas det femicid. Och detta ger ett allvarligare straff än om du dödar en man, helt enkelt baserat på offrets kön – lagen gör en kvinnas liv är värt mer än en mans.
Enligt en rapport från Argentinas observatorium för femicider vid ombudsmannens kontor registrerades 295 fall av femicid 2024.
Mariela Belski, verkställande direktör för Amnesty Argentina, beskriver regeringens beslut som ”djupt beklagligt” och varnade för att våld mot kvinnor inte ”förstås” av staten. Hon påpekar att även om fler män än kvinnor mördas globalt, är hemmet den farligaste platsen för kvinnor och flickor.
– Sextio procent av kvinnorna dödas av sina partners eller familjemedlemmar, jämfört med 12 procent av männen, säger Belski och tillägger att om man tar bort femicid som en juridisk kategori skulle det utgöra en större fara för kvinnor och flickor.
Argentina har en lång historia av feministisk mobilisering. År 2015 ledde massprotester mot femicid till att liknande rörelser växte fram i länder som Peru, Uruguay, Italien och Tyskland. Den så kallade gröna vågrörelsen spelade en avgörande roll i legaliseringen av abort 2020, skriver The Guardian. Dessutom var Argentina det första landet i Latinamerika att införa könskvotering i parlamentet 1991.
Men med dessa framsteg har också en motreaktion växt fram, något Milei utnyttjade i sin valkampanj 2022. ”Jag kommer inte att be om ursäkt för att ha en penis,” sade han då.
Sedan han tillträdde har Milei avskaffat kvinnoministeriet, upplöst undersekretariatet för skydd mot könsbaserat våld och skurit ner på stödprogram för offer för könsrelaterat våld. Vid World Economic Forum i Davos förra veckan gick han till angrepp mot vad han kallade den ”blodiga och mordiska abortagendan.” I november förra året var Argentina det enda landet som röstade emot en FN-resolution om att förhindra och eliminera alla former av våld mot kvinnor och flickor, rapporterar CNN.
– Det är mer av samma misogyni som denna regering lovade i sin valkampanj och som fördjupas dag för dag, säger Soledad Deza, en framstående advokat och president för den feministiska organisationen Mujeres x Mujeres, till Canal10 Tucuman.
Femicid
Femicid, eller könsrelaterat mord på kvinnor och flickor, definieras som avsiktligt dödande av kvinnor på grund av deras kön. Detta inkluderar mord utförda av nuvarande eller tidigare partner, familjemedlemmar eller andra personer där motivet är kopplat till offrets kön.
Enligt en rapport från UN Women och FN :s kontor för narkotika och brott (UNODC) dödades cirka 85 000 kvinnor och flickor globalt under 2023. Av dessa mord begicks 60 procent, motsvarande ungefär 51 100 fall, av partner eller familjemedlemmar. Det innebär att i genomsnitt 140 kvinnor dödades varje dag av någon i deras närhet.
Statistik visar att medan män utgör majoriteten av mordoffer globalt, är kvinnor oproportionerligt drabbade av dödligt våld i hemmet. År 2022 stod kvinnor och flickor för cirka 53 procent av alla mord som ägde rum i hemmet, trots att de endast utgjorde 20 procent av de totala mordoffren globalt.
I Sverige sammanställer Brottsförebyggande rådet (Brå) statistik över kvinnor som fallit offer för dödligt våld av en partner eller före detta partner. Under 2019 och 2020 rapporterades att 25 kvinnor mördades varje år. Av dessa fall var 16 (2019) respektive 13 (2020) relaterade till dödligt våld från en partner eller ex-partner.
Femicid är ett globalt problem som kräver omfattande insatser, inklusive stärkt lagstiftning, förbättrad datainsamling och ökat stöd till offer för könsbaserat våld. Trots vissa framsteg kvarstår utmaningar i att effektivt förebygga och hantera dessa brott.
unwomen.org
eige.europa.eu