Prenumerera

Logga in

Nyheter

Dammbygget sju år försenat – då ryckte bävrar in

Tjeckiska bävrar säkrade hotade stenkräftors livsmiljö i floden Klabava.

Kräftor i den tjeckiska floden Klabava hotades av försurat vatten och behövde en stor fördämning. Men medan människornas förhandlingar om marken i området drog ut på tiden löste bävrar det hela – och besvarade skattebetalarna motsvarande tio miljoner kronor i byggkostnad.
– Bävrar vet alltid bäst, sade Jaroslav Obermajer, chef för det tjeckiska naturvårdsverket.

DJURLIV | Bävern brukar kallas ekosystemingenjör och sällan har djuret gjort skäl för namnet som nyligen i ett naturskyddsområde i Brdy-regionen sydväst om Prag. I floden Klabava lever stenkräftor som har hotats av sediment och försurning från närliggande dammar. På mark som tidigare dikats ut för att anlägga en militärbas hade människor därför planerat att anlägga en damm, men utan att komma till skott.

Projektet initierades 2018, men försenades på grund av förhandlingar om marken. Medan människorna fortfarande sökte tillstånd att starta bygget, som skulle kosta motsvarande tio miljoner kronor, gjorde traktens bävrar slag i sak. Enligt uppgifter till AFP/The Guardian byggde bävrarna en damm som var dubbelt så stor som den som människorna hade planerat, på exakt rätt plats.  

– Bävrar kan bygga en damm på en natt eller max två, medan människor måste söka byggtillstånd, få projektet godkänt och hitta finansiering, säger zoologen Jiri Vlček säger till Radio Prague international.

Dammen ger nu skydd åt de hotade stenkräftorna liksom groddjur och andra arter, och skyddas av ytterligare fyra fördämningar som bävrarna byggt omkring våtmarken.

– Bävrar vet alltid bäst. De bygger alltid dammar på exakt rätt platser, bättre än vi kan designa dem, säger Jaroslav Obermajer, chef för det tjeckiska naturvårdsverket till radiokanalen.

Bävern behöver gnaga för att slipa sina stora framtänder, som växer kontinuerligt. Därför ser man ibland träd med gnagskador som sannolikt inte kommer att fällas. Foto: Martina Holmberg/TT

Bävrar

Bävern, Castor fiber, är Sveriges största gnagare. Den kan väga 18-22 kg och blir 70-100 cm lång, plus svansen på 30-40 cm. Den lever framför allt i vatten och är nattaktiv.

I slutet av 1800-talet var den europeiska bävern så hårt jagad i Sverige och stora delar av övriga Europa att den var utrotad, men efter återintroduceringsprojekt är den livskraftig i stora delar av sitt ursprungliga utbredningsområde.

Bävern är en nyckelart som kallas ekosystemingenjör eftersom den kan återställa våtmarksmiljöer, göra landskapet mer varierat och bättre anpassat för att dämpa effekter av översvämningar och torka. Inplantering av bäver kan ge en större biologisk mångfald än anläggande av andra typer av våtmarker, bland annat eftersom uppdämning och översvämning av mark gynnar vattenlevande djur och sådana som söker sin föda bland dem.

Även på land påverkar bävern sin omgivning mycket, genom att fälla lövträd. Tickor kommer att växa på de döda stubbarna och stammarna som bävern lämnar efter sig. Sly som växer upp gynnar skogens andra växtätande djur. Fåglar kommer att söka sig till dessa trakter som är rika på insekter.

SLU
Naturhistoriska riksmuseet
Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.