Prenumerera

Logga in

Nyheter

Köttkonsumtionen ökade under 2024 

hand med falukorv läggs i korg

Inflationen dämpades, räntan sänktes och vegotrenden mattades av – vilket tros ha bidragit till svenskarnas ökade aptit på animaliska livsmedel under 2024.

KÖTTKONSUMTION | Produktionen av nötkött, griskött och fågel ökade i Sverige under förra året, samtidigt som konsumtionen av animaliska livsmedel steg i flera kategorier. Köttkonsumtionen ökade totalt med 2,1 procent, enligt Jordbruksverket.

Under 2024 ökade svenskarnas konsumtion av nästan alla typer av animaliska livsmedel, med undantag för får- och lammkött. Mejeriprodukter stod för den största ökningen – upp med 4,3 procent.

Slakten av kor och kvigor har ökat med 4,7 procent på två år, vilket också innebär att färre kalvar har fötts. Den totala nötkreatursslakten vuxit med 3,2 procent. 

– Konsumenterna betalar idag drygt 30 procent mer för maten än för fyra år sedan, men inflationen avtog trots allt och Riksbanken genomförde flera räntesänkningar under 2024. Dessa positiva tecken i en fortsatt orolig värld är, tillsammans med det faktum att vegotrenden tycks ha svalnat, troliga orsaker till att svenskarna åt mer kött förra året, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Enligt Jordbruksverket låg svenskarnas faktiska köttkonsumtion under året på cirka 40 kilo per person.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.