Prenumerera

Logga in

Debatt

Vart tar Sidas pengar vägen?

nyfödd bäbis på brits

DEBATT | Vid ett besök i Stockholm i december 2024 varnade ekonomiprofessor Jesus Fernandez-Villaverde, enligt en intervju i DN, för att barnafödandet faller i världen. Han målar upp ett skräckscenario av en förestående befolkningskollaps på grund av att det föds för få barn.

Risken för en befolkningskollaps är överhängande, men inte på grund av att det föds för få barn, utan för att det föds för många! Under de senaste 50 åren har jordens befolkning ökat från 4 till 8 miljarder och ökningen fortsätter med ca 80 miljoner per år. Redan nu är det stora problem på grund av att människan trängt undan många andra arter och utarmat både flora och fauna, i många fall irreversibelt. Vi använder nu avsevärt mer resurser än vad Jorden förmår reproducera. Detta är oerhört allvarligt eftersom människan och alla andra levande organismer lever av Jordens resurser, allena.

Hur kan man förespråka att det bör födas fler barn när vi har ovan beskrivna läge och antalet människor fortsätter att öka? Oroar man sig för att en lägre befolkningstillväxt skulle ge minskad ekonomisk tillväxt? D v s ge en minskad tillväxt för kapitalägarna?

Men vad händer med miljön och klimatet? Evig tillväxt på en begränsad planet är omöjligt. Det är märkligt hur ofta just problemet med en eventuell befolkningsminskning får nyhetsstatus, medan det verkligt stora problemet med ökande världsbefolkning verkar vara tabubelagt!

Enligt den senaste medium prognosen från FN kommer antalet människor på jorden att fortsätta öka åtminstone till år 2080. I många år framöver kommer det därför att behövas mer mat och bostäder och därmed mer jordbruks- och annan mark. Detta ökar i sin tur utsläpp av växthusgaser genom fortsatt avskogning, torrläggning och erosion. Det ger även problem med tillgången till dricksvatten.

Läget är nu speciellt allvarligt i globala syd (Afrika, Asien och Latinamerika). Afrikas befolkning som nu är 1,5 miljarder förväntas vara minst det dubbla om 30 år! Enligt FN:s befolkningsfond saknar fortfarande över 200 miljoner kvinnor i världen tillgång till preventivmedel. Så länge kvinnorna förblir okunniga om möjligheten att reglera när och hur många barn de ska ha, härjar fattigdom och hungersnöd. Det finns många länder i Afrika med höga födelsetal per kvinna. Niger ligger på plats 1 med 6,6 barn i genomsnitt per kvinna och Nigeria på plats nr 8 med 4,99.

I ett antal afrikanska länder finns nu lokala initiativ för att främja familjeplanering vilka borde kunna få stöd av Sida. På webbsiten ”Association of the Advancement of Family Planning” finns en video från den sjätte Nigeria Family Planning konferensen, som bland annat visar hur en mamma till 17 barn aldrig har hört talas om familjeplanering. I början av december 2024 hölls den åttonde konferensen och Dr Ejike Orji, ordföranden, skriver bland annat: ”I Nigeria är nu 75 procent av invånarna under 35 år och 45 procent är under 15 år, alla mestadels outbildade, arbetslösa, hungriga och arga. Det råder ingen tvekan om att Nigeria befinner sig i en demografisk kris. Vilket land som helst med en uppsjö av unga, oplanerade och improduktiva personer kommer att möta ekonomiska kriser. Befolkningstillväxt påverkar ekonomisk tillväxt. Det är därför vi ser Japa syndromet i landet, d v s alla våra utbildade unga läkare och IKT-experter lämnar landet”.

På 60 år har Nigeria’s befolkning ökat från 49 miljoner till dagens 233. FN räknar med att landet år 2050 kommer att ha 440 miljoner innevånare. I Nigeria är mödra- och spädbarnsdödlighet mycket hög, fattigdomen utbredd (41%) och det finns stor ojämlikhet mellan könen. Med familjeplanering och fri tillgång till preventivmedel skulle mycket vara vunnet för att förbättra hälsa och ekonomi. Om flickor får sexualundervisning bör de i högre utsträckning kunna fullfölja sin utbildning, få ett arbete och inte bli bortgifta vid 14 års ålder.

Den svenska regeringen vill rikta mer Sida-pengar till handel och näringsliv. Men väljarna värderar detta lågt och föredrar i stället utvecklingsstöd och humanitärt bistånd. Resultaten visar också på väljarnas stöd för hjälp med familjeplanering. Det är upprörande att det var länge sedan Sidas pengar användes till familjeplanering med syfte att minska oönskade graviditeter.

Sida har de senaste decennierna gett stöd till flera länder i Afrika. Länge var Tanzania en av de främsta mottagarna. Stödet var i många fall fokuserat på demokratiseringsåtgärder, inte på familjeplanering. De senaste siffrorna visar att Tanzania nu står högt upp på listan (plats nummer 11) över länder med högsta antalet barn per kvinna, nämligen 4,51. Tanzania är fortfarande ett av världens fattigaste länder. Detta trots ett massivt stöd med pengar från Sida. Ett land förblir fattigt så länge kvinnorna inte får kunskap och möjlighet att begränsa sitt barnafödande. Trots alla pengar har Sida sedan början på 90-talet i stort sett helt avstått ifrån att använda resurser till familjeplanering.

UNICEF-rapporten 2017 identifierade tre nyckelfrågor för investeringar: hälso- och sjukvård, utbildning samt skydd och egenmakt för kvinnor och flickor. Konkret kommer Afrika att behöva 5,6 miljoner fler nya hälsoarbetare och 5,8 miljoner nya lärare till 2030 för att uppfylla internationella minimistandarder inom hälsovård och bästa praxis inom utbildning. Detta på grund av den snabbt växande befolkningen. ”Investering i hälsa, skydd och utbildning måste bli en absolut prioritet för Afrika mellan nu och 2030”.

Sida skulle få mycket goodwill om de återigen satsade fullt ut på familjeplanering, vilket skulle innebära att flickor och unga kvinnor växer upp till självständiga, kompetenta och friska samhällsmedborgare. Då kan ekonomer få se sina investeringar bära frukt. När kvinnornas börda på grund av för många barn försvinner, kan de börja bidra till familjens inkomst. På det sättet kommer Sidas pengar att indirekt gå till handel och näringsliv.

Det är hög tid att regeringen på allvar ser över hur Sidas pengar prioriteras och används!

***

Johanna Deinum, docent biofysikalisk kemi
Kerstin Ebbersten, agronomie doktor, husdjursgenetik SLU
Louise Jonsson, IT-entreprenör

Samtliga medlemmar i nätverket Population Matters Sweden

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.