Prenumerera

Logga in

Nyheter

Vd-löner ökar 56 gånger mer än vanliga löntagares

Två undersköterskor bakifrån och Sebastian Siemiatkowski

Medan löntagare globalt i princip stått still i löneutvecklingen sedan 2019, har vd:ars ersättningar skjutit i höjden med nära 50 procent. Det visar en ny analys från Oxfam, som tillsammans med världsfacket ITUC nu kräver rättvisare skatter och starkare välfärdssatsningar.

OJÄMLIKHET | Den globala ojämlikheten i inkomst har förvärrats drastiskt de senaste åren. En ny analys från Oxfam visar att medianersättningen för en vd 2024 låg på 4,3 miljoner dollar – en uppgång med nästan 50 procent i reella termer från 2,9 miljoner dollar 2019. Samtidigt ökade lönerna för vanliga löntagare bara med 0,9 procent under samma period i de länder där data om vd-löner finns tillgänglig.

– Trenden fortsätter: rikedom och makt koncentreras alltmer till de redan rika, medan miljontals löntagare knappt ser någon löneökning alls, och kämpar för att ha råd med hyra, mat och sjukvård. I Sverige har reallönen för löntagare minskat med 5 procent sedan 2019, medan vd-ersättningarna ökade med 46 procent. Klyftorna är orättvisa och drabbar vanliga människor som arbetar hårt för sin lön. När skillnaderna är så stora måste politiken ta sitt ansvar och agera för att omfördela inkomst och förmögenhet, från de allra rikastes fickor till vanliga människor och en fungerande välfärd för alla, säger Suzanne Standfast, generalsekreterare Oxfam Sverige, i ett pressmeddelande.

Den ökade ojämlikheten blir särskilt tydlig när man jämför inkomstnivåer: en dollarmiljardär tjänar idag mer på en timme än vad en genomsnittlig löntagare får ihop på ett helt år. 

Bakom rapporten står Oxfam tillsammans med Internationella fackliga samorganisationen ITUC, som kräver höjda skatter för de rikaste och åtgärder som säkrar social rättvisa. Data i rapporten kommer från nästan 2 000 företag i 35 länder, där vd:ar år 2024 fick mer än en miljon dollar i total ersättning. Uppgifterna är hämtade från databasen S&P Capital IQ, som bygger på företags offentligt redovisade ekonomiska uppgifter.

Varningarna om att löntagarnas löner inte hänger med i den ekonomiska utvecklingen kommer samtidigt från flera håll. Internationella arbetsorganisationen (ILO) rapporterar att reallönerna ökade globalt med 2,7 procent under 2024, men i flera länder, såsom Frankrike, Sydafrika och Spanien, låg ökningen på enbart 0,6 procent. I låginkomstländer är inkomstskillnaderna fortfarande mycket stora – de rikaste 10 procenten tjänar i genomsnitt 3,4 gånger mer än de fattigaste 40 procenten.

– Den upprörande löneskillnaden mellan vd:ar och arbetare bekräftar att vi saknar demokratin där den behövs som mest: på jobbet. Runt om i världen nekas arbetare de mest grundläggande förutsättningarna för ett gott liv medan företag gör rekordvinster, smiter från skatter och lobbar för att undvika ansvar, säger Luc Triangle, generalsekreterare för ITUC.

– Arbetare kräver ett nytt socialt kontrakt som fungerar för dem – inte för miljardärerna som undergräver demokratin. Rättvis beskattning, starka offentliga tjänster, levnadslöner och en rättvis omställning är inte radikala krav – de är grunden för ett rättvist samhälle. Det är dags att stoppa miljardärskuppen mot demokratin och sätta människor och planet först, säger Luc Triangle.

Oxfam och ITUC uppmanar nu världens regeringar att öka beskattningen av de superrika, både nationellt och internationellt. I Sverige lyfter organisationerna fram behovet av att politiken stärker fördelningen genom höjda marginalskatter, särskilt på höga inkomster, och att intäkterna återinvesteras i en fungerande välfärd. Enligt Oxfam måste löneskillnaderna minska – inte öka – för att alla ska få tillgång till sina grundläggande rättigheter.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.