
Den rikaste tiondelen av världens befolkning har orsakat två tredjedelar av den globala uppärmningen sedan 1990, visar en ny studie.
– Det ger starkt stöd för en klimatpolitik som syftar till att minska rikas utsläpp, säger huvudförfattaren Sarah Schöngart.
KLIMAT | Rika människors konsumtion har oproportionerligt stor effekter på klimatkrisen, och i en ny studie publicerad i Nature Climate Change sätter forskare siffror på klimatorättvisan. De visar att världens rikaste tiondel är ansvarig för två tredjedelar av den globala uppvärmningen sedan 1990. Under denna tidsrymd har de globala utsläppen av koldioxid ökat med nästan 70 procent.
På ett år bidrar den rikaste procenten med 26 gånger det globala genomsnittet till ökade värmeböljor under ett år, enligt studien.
– Vår studie visar att extrema klimatpåverkan inte bara är ett resultat av abstrakta globala utsläpp, utan att vi istället kan koppla dem direkt till vår livsstil och våra investeringsval, vilka i sin tur är kopplade till förmögenhet, säger huvudförfattaren Sarah Schöngart vid den tekniska högskolan ETH Zürich i ett uttalande.
– Vi fann att rika utsläppare spelar en viktig roll i att driva klimatextremer, vilket ger starkt stöd för klimatpolitik som syftar till att minska deras utsläpp, fortsätter hon.
Forskarna kombinerade ekonomiska data och klimatsimuleringar för att beräkna utsläppen från olika globala inkomstgrupper och deras bidrag till specifika klimatextremer.
En slutsats är att utsläpp från de rikaste tio procenten av individerna enbart Kina och USA ledde till en två- till trefaldig ökning av värmeextremer i sårbara regioner. De två länderna står tillsammans för över 40 procent av dagens utsläpp av koldioxid.
– Om alla hade släppt ut lika mycket som de 50 procenten av världens befolkning med lägst koldioxidutsläpp, skulle världen ha sett minimal ytterligare uppvärmning sedan 1990. Att ta itu med denna obalans är avgörande för rättvisa och effektiva klimatåtgärder, säger medförfattaren Carl-Friedrich Schleussner.
En viktig del av utsläppen finns enligt studien inbäddade i finansiella investeringar, snarare än bara personlig konsumtion. Betydande klimatfördelar kan enligt forskarna nås genom att rikta in sig på rika individers aktier och fonder och finansiella flöden knutna till dem.
Forskarna vill nu omfördela ansvaret för klimatåtgärder i linje med faktiska bidrag till utsläppen, och önskar att deras studie kan motivera progressiva politiska instrument riktade mot samhällseliter. De menar att en sådan politik skulle kunna främja den sociala acceptansen för klimatåtgärder. Att låta rika individuella förorenare betala kan också ge stöd till sårbara länder för klimatanpassning och förluster och skador orsakade av klimatkrisen, enligt forskarna.
– Detta är inte en akademisk diskussion – det handlar om de verkliga effekterna av klimatkrisen idag. Klimatåtgärder som inte tar itu med det oproportionerligt stora ansvaret hos de rikaste medlemmarna i samhället riskerar att missa en av de mest kraftfulla hävstångseffekterna vi har för att minska framtida skador, säger Carl-Friedrich Schleussner.