
Kenyanska gästarbetare i Saudiarabien utsätts för rasism, övergrepp och exploatering och utestängs från arbetsrättsligt skydd, visar en ny rapport från Amnesty international.
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER | 16 timmar långa arbetsdagar, sju dagar i veckan instängd i ett hus du inte får lämna. Sexuella, verbala och fysiska övergrepp. Konfiskerade pass och telefoner, timlöner motsvarande fem kronor. Så ser arbetsförhållandena ut för kenyanska kvinnor anställda för hushållsarbete i Saudiarabien, enligt vittnesmål från över 70 tidigare migrantarbetare i en ny rapport från Amnesty international.
– Dessa kvinnor reste till Saudiarabien för att söka arbete för att försörja sina familjer, men utstod istället obeskrivliga övergrepp i sina arbetsgivares hem, säger Irungu Houghton, verkställande direktör för Amnesty international Kenya i ett uttalande.
Saudiska myndigheter hävdar att de har infört arbetsrättsliga reformer, som dock misslyckas med att skydda de kenyanska kvinnorna som arbetar som hushållerskor, enligt Amnesty.
– Bakom stängda dörrar fortsätter inhemska arbetare att möta chockerande nivåer av rasism, övergrepp och exploatering, säger Irungu Houghton.
Amnesty är skarpt kritiska till det så kallade kafalasystemet, som binder 13 miljoner migrantarbetare till sina arbetsgivare i Saudiarabien. Systemet innebär att arbetarna måste ha en laglig förmyndare under sin anställningstid, som ansvarar för arbetarens pass och legala status, något som enligt Amnesty ”främjar exploatering och vidmakthåller systematisk rasism”.
– Jag har inga friheter, för när man väl är inne går man aldrig ut. Man går inte ut och ser inte ut. Det här fick mig att känna mig som i ett fängelse, berättar Joy* i rapporten.
Utöver hårt arbete, bristfällig mat och sexuella övergrepp berättar många av kvinnorna hur de blivit kallade nedsättande och rasistiska ord, som ”hayawana” (djur), ”khaddama” (tjänare) och ”sharmouta” (prostituerad).
– På grund av min mörka hy kallades jag alltid för ett svart djur. Barnen brukade också komma fram till mitt ansikte för att peka och skratta och säga hur jag är en apa, berättar Niah*.
Avhumaniseringen har historiska rötter, enligt Amnestys Irungu Houghton.
– I hjärtat av övergreppen ligger ett arbetssystem som bygger på historisk och strukturell rasism, där rasifierade migrerande hushållsarbetare – inklusive svarta afrikanska kvinnor – avhumaniseras och behandlas som förbrukningsvaror, säger hon.
Amnesty riktar även kritik mot rekryterarna i Kenya som enligt de intervjuade kvinnorna ljuger om arbetets karaktär.
– De saudiska och kenyanska myndigheterna måste lyssna på dessa kvinnor, vars arbete försörjer familjer och bidrar avsevärt till den ekonomiska utvecklingen i båda länderna. De saudiska myndigheterna bör snarast ge inhemska arbetare lika skydd enligt arbetsrätten, införa ett effektivt inspektionssystem för att hantera utbredda övergrepp i privata hem och helt avveckla kafala-sponsringssystemet som binder utländska arbetare till arbetsgivare, främjar exploatering och vidmakthåller systematisk rasism, säger Irungu Houghton.
De saudiska och kenyanska myndigheterna har fått chans att bemöta kritiken men inte tagit den, enligt Amnesty international.
*Namnen har ändrats