Prenumerera

Logga in

Ledare

Nedslagen i den svenska overkligheten

Stefan Strömberg


LEDARE | ”Utrikesministern uppger vidare att Sverige står bakom ett nederländskt förslag att analysera om Israel lever upp till kraven på respekt för mänskliga rättigheter, som står med i associeringsavtalet mellan EU och Israel.” (DN 20/5)

Jag vet inte var jag ska börja, för det är för mycket. Av allt. Och för lite naturligtvis, om man övergår till att syfta på ”vettigheter”.
Behövs det verkligen ”analyseras” om det är att respektera mänskliga rättigheter när man bombar skolor och sjukhus, stoppar hjälpsändningar som kan rädda liv och driver bort folk från sina hem med syftet att göra Gaza israeliskt?

Hur många män, kvinnor och barn kommer att dö innan analysen är genomförd? Hur många kommer att tvingas leva med, för oss i fred befinnande människor obegripliga, obarmhärtiga trauman resten av livet? Hur många barn kommer att växa upp utan att få vara barn?
Hur mycket kommer militärindustrins aktier att stiga under tiden?

Samtidigt på en annan plats på vår vackra planet spelas det fotboll. Bland annat av en 40-årig Christian Ronaldo som en gång var bäst i världen i sin sport. Nu är han istället den idrottsman som tjänar mest. 2,7 miljarder kronor drar han in på en blandning av att spela och affärer vid sidan av.
Klubbadressen är numera Al Nassr FC i Saudiarabien och om jag nu ifrågasätter analyserande av Israels övergrepp i Gaza – som naturligtvis är självklara – vore det på sin plats med en rejäl fundering kring vilket syftet är och hur det kan vara möjligt att betala fantasisummor till idrottsmän över hela världen.
Med tanke på hur det ekonomiska systemet (inte) fungerar måste det ju trots allt löna sig.

Och så järnvägen. Den älskade, som numera är ett sorgekapitel med nedfallna kablar, signalfel och sprucken räls.
Problemen tycks olösbara för den regering – med benäget stöd av oppositionen – som lovar runt om framtiden, men pratar strunt om det som krävs här och nu.
”Med en total investering på 76 miljarder för att på 15 år ställa i ordning de totalt 40 milen järnväg – nybygge och uppgradering – skulle Stockholm-Oslo, enligt kalkylen, efter 30 år gå med överskott, och därefter övergå i de båda staternas ägo.” (DN 20/5)

När det handlar om Israels bombningar i Gaza ska det analyseras. När det gäller järnvägen, pratas det kalkyler och det skulle vara intressant att höra om någon kan dra sig till minnes ett projekt av den här digniteten, där man klarat tidsplan och budget. Jag säger bara Hallandsåsen och påminner om det inte var länge sedan man hävdade att det skulle ta 20 år att göra Malmbanan dubbelspårig.
Här tror jag absolut att det behövs en analys av kalkylen. 

”Svenska politiker (läs: kärnkraftslobbyn med Svenskt Näringsliv i spetsen) låter i alla fall meddela att de är extremt nöjda med att medierna dränker svenska folket i mellomuzak. Då märks det ju knappt att man i veckan ska trumfa igenom ett riksdagsbeslut om lånefinansiering av kärnkraftsutbyggnaden. 300 miljarder till att börja med.” (DN 20/5)

Jag avslutar mitt nedslag i den svenska overkligheten där krönikören Johan Croneman ondgör sig över den överdrivna uppmärksamhet som den stora musikfestivalen får och som, enligt honom, leder till att väsentligheter som beslut om utbyggnaden av kärnkraften nästan helt dränks i tonerna av bastumusik och popopera.

Fyra vitt skilda företeelser i en värld där gränserna mellan sant och falskt, verkligt och overkligt, rimligt och orimligt alltmer suddas ut.
Vad betyder orden vi läser? Vad döljer sig bakom dem? Var är de viktiga frågorna? Borde vi inte analysera riskerna med kärnkraften och möjligheterna att slutförvara, innan vi godkänner den kalkyl som ändå inte kommer att kolla.

Och borde vi inte, med samma självklarhet analysera kalkylerna – såväl i pengar som i mediautrymme – som nöjesevenemang och sportstjärnor debiteras efter. Ja, helt enkelt fundera igenom våra värderingar och varför underhållning av olika slag prioriteras så högt.

Vad som däremot inte behöver ”analyseras” är det som sker i Gaza. Den kalkylen är sedan länge åt helvete. Lidandet är ofattbart, syftet olagligt, omvärldens passivitet generande och vapenindustrins vinster därifrån är blodspengar.

***
Stefan Strömberg, författare och aktuell med samtalsföreläsningen ”Mellan oss skapas världen”, samt en om sina erfarenheter i Latinamerika och en om utvecklingen i Bergslagen

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.