Prenumerera

Logga in

Nyheter

Media tyst om köttets klimatpåverkan 

kor bakom inhägnad

Trots att livsmedels- och jordbrukssektorn står för omkring en tredjedel av världens koldioxidutsläpp, nämns djurhållning knappt i klimatbevakningen. En ny dataanalys från Sentient Media visar att färre än 4 procent av klimatartiklarna tar upp köttproduktion som källa till utsläpp.

KÖTT | En omfattande granskning av klimatbevakningen i elva stora amerikanska tidningar visar att sektorn för djurhållning systematiskt osynliggörs i miljödiskursen. Av 940 artiklar som explicit handlar om klimatförändringar nämnde endast 36 — eller 3,8 procent — djurjordbruk eller köttproduktion som en avgörande faktor. Analysen, gjord av Sentient Media, visar också att endast en fjärdedel av samtliga klimatartiklar i dessa medier tar upp mat och jordbruk som delorsak.

Livsmedels- och jordbrukssektorn är enligt flera beräkningar den näst största utsläppskällan globalt, efter fossila bränslen, men dess roll hamnar ständigt i skymundan i medierapporteringen. I analysen är energi, transport och tillverkning bland de vanligaste omnämnda orsakerna (55,9 procent för gruvdrift och tillverkning, 47,9 procent för fossila bränslen och 34 procent för transport) medan djurhållning framstår som den minst omnämnda.

Köttproduktionen, särskilt boskap, står ensam för nästan 60 procent av sektorns utsläpp enligt rapporten, en andel som långt överstiger dess mediala synlighet. En undersökning från Washington Post och University of Maryland 2023 visade att 74 procent av amerikanska respondenter uppfattade att att äta mindre kött har liten eller ingen effekt på klimatet — en uppfattning som samsas med medias tystnad.

I urvalet ingick artiklar från bland andra Guardian, CNN, New York Times, Reuters och Washington Post. Opinionstexter  samt artiklar som endast nämner klimat i förbigående exkluderades. De 940 artiklarna valdes fram med hjälp av artificiell intelligens och granskades därefter manuellt för att säkerställa relevansen och noggrannheten.

Sentient Medias chefredaktör Jenny Splitter, som medverkat i analysarbetet, konstaterar att bristen varit uppenbar även för henne i rollen som reporter inom klimat- och livsmedelsfrågor. 

– Vi tänkte att ett sätt att inleda samtalet med andra journalister och nyhetsredaktioner var att sätta några siffror på frågan, säger Splitter till The Guardian.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.