Inte sedan kalla kriget har kärnvapenhotet varit så stort som nu. Världen är ett enda litet misstag från att förintas i ett kärnvapenkrig, hävdar FN-chefen António Guterres.
KÄRNVAPEN | – Vi har haft en osedvanlig tur hittills. Men tur är ingen strategi. Inte heller är det ett skydd för att geopolitiska spänningar kokar över i en kärnvapenkonflikt, sade Guterres inför konferensen för länder som skrivit under ickespridningsavtalet NPT.
Guterres uppmanade nationer att ta ”en ny väg mot en framtid utan kärnvapen”.
Under konferensen i FN-högkvarteret i New York ska ickespridningsavtalet revideras för tionde gången, med syftet att stärka och anpassa det till den tid vi lever i.
– Att utplåna kärnvapen är den enda garantin för att de aldrig kommer att användas, sade Guterres.
Kritiserar Ryssland
Inför mötet har kärnvapenmakterna USA, Frankrike och Storbritannien uppmanat Ryssland att upphöra med landets ”oansvariga och farliga kärnvapenretorik och uppförande, och uppfylla sina internationella åtaganden”.
I ett separat uttalande uppmanar USA:s president Joe Biden Ryssland och Kina att visa sitt engagemang när det gäller att minska kärnvapenarsenalen.
Biden är redo att förhandla fram ett nytt nedrustningsavtal, Nya Start, med Ryssland.
– Men förhandlingar kräver en partner som handlar med goda intentioner. Rysslands brutala och oprovocerade angrepp mot Ukraina har krossat freden i Europa och utgör ett angrepp på fundamentala internationella principer, sade Biden.
Putin: Inga vinnare
Ryssland förutsätter att det inte finns några vinnare i ett kärnvapenkrig och ett sådant bör aldrig startas, svarar Rysslands president Vladimir Putin i ett uttalande till mötet.
– Som ett land som har undertecknat NPT följer Ryssland konsekvent fördragets text och anda, säger Putin i talet som visas på Kremls hemsida.
Vid den senaste konferensen 2015 misslyckades de deltagande länderna med att komma överens på flera viktiga punkter.
I januari i år lovade fem kärnvapennationer, av vilka Ryssland var en, att förhindra spridande av kärnvapen och att undvika kärnvapenkrig. Sedan Ryssland angrep Ukraina den 24 februari har president Putin flera gånger framfört hot om kärnvapen.