Startsida - Nyheter

Nyheter

Saudisk kvinna dömd till 45 års fängelse

Joe Biden mötte kronprins Mohammed bin Salman, Saudiarabiens de facto-ledare.

Nourah bint Saeed al-Qahtani har dömts till 45 års fängelse i Saudiarabien efter att ha anklagats för att ha använt sociala medier för att ”slita sönder” det saudiska samhället. Det sker endast veckor efter att Salma al-Shehab dömdes till 34 års fängelse, och bara en dryg månad efter att USA:s president Joe Biden besökte landet.

SAUDIARABIEN | Nourah bint Saeed al-Qahtani dömdes i en särskild brottmålsdomstol, en domstol som  Amnesty International har betecknat som ett ”vapen för att systematiskt tysta opposition”.

Organisationen Dawn, som tidigare i veckan rapporterade om det långa straffet, menar att det finns en tydlig koppling med besöket från USA:s president Joe Biden i landet i mitten av juli i år.

Landets kronprins Mohammed bin Salman har stärkts av besöket, och de två långa straffen som utdömts på kort tid, ”visar hur uppmuntrade saudiska myndigheter känner sig att straffa även den mildaste kritiken från sina medborgare”, säger Dawns chef för forskning i gulfen, Abdullah Alaoudh, på organisationens hemsida.

Han fortsätter:

– Det är omöjligt att inte dra ett streck mellan kronprinsen Mohammed bin Salmans möte med president Biden förra månaden i Jeddah och uppgången i de repressiva attackerna mot alla som vågar kritisera kronprinsen eller den saudiska regeringen för väl dokumenterade övergrepp.

”Stärkt” av Bidenbesök

Enligt Dawn ska straffet ha utdömts nyligen, sannolikt under den senaste veckan, och hon döms för att ha förstört ”samhällets sammanhållning” genom att kritisera saudiska ledare, samt för att ha ”producerat, och lagrat material som kränker den allmänna ordningen och religiösa värderingar”.

Bara lite är känt om Nourah bint Saeed al-Qahtani, men Dawn skriver att organisationen kommer att fortsätta att följa och undersöka hennes fall.

Den 9 augusti i år dömdes Salma al-Shehab i en högre rättsinstans som höjde hennes fängelsestraff från 8 till 34 år. Hon är doktorand vid universitetet i Leeds i Storbritannien, men greps när hon besökte Saudiarabien.

Hon hade innan besöket retweetat saudiska dissidenter och människorättsaktivister. Dawns Abdullah Alaoudh menar att myndigheterna använder landets mycket omfattande och töjbara antierrorlagar för att strypa all kritik mot landets kronprins och att det gäller såväl i Nourah bint Saeed al-Qahtani som i Salma al-Shehabs fall:

– Men det är bara en del av historien, för inte ens kronprinsen skulle tillåta sådana hämndlystna och överdrivna straff om han kände att dessa handlingar skulle mötas av meningsfull kritik från USA eller andra regeringar i Väst. Uppenbarligen gör de inte det, säger Abdullah Alaoudh på Dawns hemsida.

Närmar sig landet på nytt

Enligt USA:s utrikesdepartement har man uttryckt oro över Salma al-Shehabs fall till saudiska myndigheter:
– Vi har poängterat för dem att yttrandefriheten är en universell mänsklig rättighet som alla människor åtnjuter och att utövandet av de universella rättigheterna aldrig får kriminaliseras, säger departementets talesman Ned Price till The Guardian.

Idén till organisationen Dawn föddes av den mördade journalisten och dissidenten Jamal Khashoggi. Mordet skedde på det saudiska konsulatet i Istanbul 2018 i en välplanerad operation. Enligt amerikansk underrättelsetjänst har kronprins Mohammed bin Salman godkänt att den saudiske journalisten antingen skulle ”tillfångatas eller dödas”.

Bidenadiminstrationen ville ”omkalibrera” relationerna med landet efter föregångaren Donald Trumps nära relationer med kronprinsen. I och med energi- och oljekrisen har Joe Biden dock backat från den positionen och har istället valt att närma sig landet på nytt.

* * *
LÄS MER
Kritiker vill se sanktioner mot saudisk ledare
Lina AlHathloul kämpar för sin hungerstrejkande systers liv
Saudisk biståndsarbetare dömd till 20 års fängelse

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.