Nyheter

Allt fler tigrar – men alla gläds inte

Tigrar i Ranthambore nationalpark i Sawai Madhopur, Indien.

Indiens tigerpopulation har sakta vuxit till över 3 000 djur, tack vare ett 50 år långt och framgångsrikt bevarandeprogram. Men ursprungsfolk demonstrerar mot att ha tvingats flytta för att ge plats åt tigerreservaten.

INDIEN | Indiens premiärminister Narendra Modi möttes av applåder när han under söndagen berättade om framgångarna i staden Mysuru i södra Indien. Tjänstemän och anställda från flera av landets större tigerreservat fanns på plats.

– Indien är ett land där det ingår i vår kultur att skydda naturen. Det är därför vi har många unika framgångar i naturvård, sade Modi vid projektets 50-årsfirande.

Modi lanserade också ett nytt projekt, International Big Cats Alliance, som ska fokusera på bevarandet av tiger, lejon, leopard, snöleopard, puma, jaguar och gepard.

När Indien började med Projekt Tiger 1973 fanns endast omkring 1 800 exemplar kvar i landet. Programmet fokuserade på att skapa tigerreservat utan mänsklig närvaro för att inte störa djuren. I dag består Indiens tigerpopulation – som är den överlägset största i världen – av över 3 000 individer, enligt nya siffror.

Flera grupper av ursprungsinvånare har dock kritiserat modellen för att den tvingar samhällen som funnits i skogarna i årtusenden att flytta.

– Vi har förlorat alla rättigheter att besöka vårt land, våra tempel och även att samla honung från skogen. Hur kan vi fortsätta leva så här? undrar J.A. Shivu som hör till folkgruppen Jenu Kuruba från södra Indien.

Endast en procent av ursprungsfolken i Indien har fått sina rättigheter till land garanterade, trots en lag från 2006 som skulle skydda folkgrupperna i landets urskogar.

– Av tradition sätter vi alltid djurlivet framför människan, säger Vidya Athreya på Wildlife Conservation Society som studerar samspelet mellan stora katter och människor.

Det enda sättet att skydda djurlivet är att kommunicera med samhällena, anser han.

Fakta: Tigern

Tigern (Panthera tigris) är det största vilda kattdjuret. Den lever endast i Asien, där underarterna är spridda från ryska Sibirien till Indonesiens regnskogar.

Utöver dagens levande sex underarter finns även tre utdöda underarter: javatiger, kaspisk tiger och balinesisk tiger. Även den sibiriska tigern har varit mycket nära utrotning, men har återhämtat sig något.

Vilda tigrar finns i dag i Indien, Nepal, Bhutan, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Indonesien, Malaysia, Ryssland och Kina.

De kan bli över tre meter långa och väga upp till 300 kilo.

Tigern är klassad som starkt hotad. De senaste 100 åren har antalet tigrar i det vilda minskat dramatiskt – från 100 000 till så få som 3 200 för ett tiotal år sedan. Tack vare en internationell storsatsning och hårt arbete från miljö- och djurrättsorganisationer har trenden vänt och antalet tigrar ökar nu på flera håll.

Källa: Världsnaturfonden (WWF)

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev