Startsida - Nyheter

Nyheter

Illegala gruvarbetare bortdrivna från urfolks mark i Amazonas

En helikopter från Miljö och Amazon-avdelningen hos den federala polisen flyger över ett illegalt gruvläger under en operation för att försöka stoppa illegal gruvdrift i urfolket Yanomamis område, delstaten Roraima, Brasilien, lördagen den 11 februari 2023.

Tusentals illegala gruvarbetare har fördrivits från Brasiliens största urfolksterritorium sedan Luiz Inácio Lula da Silva blev landets president i januari och nu lovar Lula att ”min regering kommer att eliminera olaglig avskogning till 2030”.

BRASILIEN | När Humberto Freire, chef för den nyskapade Miljö och Amazon-avdelningen hos den federala polisen, talade under ett besök i Amazonasstaden Belém, uppskattade han att specialstyrkor hade utvisat 90 procent av de 20 000 gruvarbetare som hade ödelagt det skyddade Yanomami-territoriet, sedan de inledde sin insats i februari.

Freire, som utsågs efter att Luiz Inácio Lula da Silva blev president i januari, sa att avhysningen av dessa garimpeiros, illegala gruvarbetare, bar frukt.

– I april 2022 fick vi 444 minrelaterade varningar om avskogning. I april 2023 var det 19 – en minskning med mer än 95 procent. I maj var det 10 larm och första halvan av juni inga alls. Så vi har sett en betydande minskning, säger Humberto Freire

Men Freire varnar för att 1 500–2 000 kassiterit- [tennmalm] och guldgruvarbetare fanns kvar och gjorde motstånd.

– Vi ska inte tro att striden är vunnen och att det här kriget är över, säger han och lovar att fortsätta attackera de kriminella företagen som anställer dem.

Efter att ha tillträtt i januari efter fyra år av skyhög avskogning och skenande olaglig gruvdrift under hans högerextrema föregångare Jair Bolsonaro, lovade President Lula vid ett möte i den colombianska staden Leticia på lördagen att ”min regering kommer att eliminera olaglig avskogning till 2030″.

Men urfolksorganisationer varnar för att gruvarbetare som dragit sig tillbaka från Yanomami-territorierna i Brasilien, fortsätter sin illegala verksamhet på andra sidan gränsen i Venezuela.

Nyligen släppta bilder från den Venezuela-fokuserade miljögruppen SOS Orinoco visade tre kluster av gruvor bara några kilometer över gränsen från ett av de mest ödelade Yanomami-territorierna i Brasilien.

– Dessa gruvor växer för varje dag, säger gruppens grundare och vd Cristina Burelli.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.