OS-guldmedaljören Caster Semenya har vunnit ett överklagande i Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter i ett mål som rör regler om testosteronnivåer.
IDROTT | Caster Semenya blockerades i princip från att tävla helt när World Athletics, Internationella organisationen för nationella friidrottsförbund, introducerade regler som begränsar testosteronnivåerna för kvinnliga idrottare. Reglerna tvingar vissa kvinnor att på konstgjord väg ändra sina naturliga hormonnivåer om de skulle vilja tävla.
Den sydafrikanske dubbla olympiska mästaren i 800 m hade vänt sig till Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter, Europadomstolen, i februari 2021 efter att ha förlorat överklaganden till CAS, idrottens skiljedomstol, och den schweiziska federala tribunalen (SFT) i en långvarig rättsstrid.
Domstolen beslutade under tisdagen att Semenya hade blivit diskriminerad, rapporterar Associated Press.
– Rättvisa har skipats, men det här är bara början, säger den 32-åriga sydafrikanska löparstjärnan i ett uttalande.
AP rapporterar att Europadomstolens dom kan tvinga CAS att ompröva reglerna. Det var dock inte klart om domen innebar att dessa regler omedelbart skulle dras tillbaka, vilket i så fall skulle tillåta Semenya att tävla i Paris-OS nästa år.
Caster Semenya har ett medicinskt tillstånd som kallas hyperandrogenism, vilket bland annat kännetecknas av höga testosteronnivåer, ett hormon som ökar muskelmassan och styrkan.
Enligt reglerna måste kvinnliga idrottare med skillnader i könsutveckling som resulterar i höga testosteronnivåer sänka dem till ”en frisk kvinna med äggstockar” för att kunna tävla i kvinnors evenemang. De kan ta p-piller, få en injektion varje månad eller genomgå operation för att ta bort testiklar.
Caster Semenya tvingades mellan 2010 och 2015 att ta medicin för att dämpa sina naturliga höga halter av testosteron. 2019 sa Semenya att behandlingen gjorde att hon kände sig ”ständigt illamående” och sedan dess har hon vägrat att på konstgjord väg sänka sina testosteronnivåer för att möta World Athletics krav.
Efter att i september 2020 ha förlorat ett överklagande vid den federala högsta domstolen i Schweiz citerades hon av BBC Sport och sa att hon var ”besviken”:
– Att utesluta kvinnliga idrottare eller äventyra vår hälsa enbart på grund av våra naturliga förmågor sätter World Athletics på fel sida av historien. Jag kommer att fortsätta att kämpa för kvinnliga idrottares mänskliga rättigheter, både på banan och utanför banan, tills vi alla kan springa fria som vi föddes.
I ett uttalande sade World Athletics att ”Vi förblir av uppfattningen att bestämmelserna är ett nödvändigt, rimligt och proportionerligt sätt att skydda den rättvisa konkurrensen i den kvinnliga kategorin”.