Startsida - Nyheter

Nyheter

Oro över att oljestat ska tysta klimatröster

Utrymmet för protester under förra årets klimatmöte i Egypten var begränsat, men aktivister kunde genomföra en del demonstrationer.

Aktivister kommer att kunna göra sina röster hörda under klimatmötet COP28 i Dubai, lovar emiraten. Men oljestatens hårda nypor mot kritiker väcker farhågor över i vilken utsträckning protester kommer att tillåtas.
– Det är väldigt svårt för unga att delta på ett meningsfullt sätt, säger aktivisten Karin Andersson.

KLIMAT | Kungahusen har maktmonopol, inga politiska partier är tillåtna och mötesfriheten är kringskuren. Den begränsade yttrandefriheten väcker oro över möjligheterna för civilsamhället att höja sin röster under FN:s klimattoppmöte i Dubai senare i år.

Förenade arabemiraten kräver officiellt tillstånd för protester, men förbjuder i praktiken alla demonstrationer som på något vis anses störande. Men under COP28 kommer det att finnas ”utrymme för klimataktivister att samlas fredligt och göra sina röster hörda”, utlovas i ett uttalande från värdlandet och FN:s klimatsekretariat UNFCCC.

Säljer olja

Förenade arabemiraten är en stor oljeproducent. Det är ett problem, anser kritiker som menar att en oljeexportör som värdland riskerar att bromsa arbetet med att få ner utsläppen som eldar på den globala uppvärmningen. Att Sultan Ahmed al-Jaber, chef för statliga oljebolaget Adnoc, har utsetts till ordförande har inte mildrat missnöjet.

Fossila bränslen är en het potatis på klimattoppmötena och vissa pekar på vikten av att låta representanter från olje-, gas- och kolindustrin delta i diskussionerna. Men många tycker att de kanske inte bör sitta i förarsätet.

USA:s klimatsändebud John Kerry säger sig vara nöjd över valet av ordförande, eftersom han ser al-Jaber som en ledare för en oljejätte som är medveten om att man måste röra sig bort från fossila bränslen.

Många ser civilsamhället som en viktig kraft för att sätta tryck på de samlade världsledarna att agera mer kraftfullt för klimatet. Rejält ökade ambitioner krävs för att världens länder ska leva upp till sina åtaganden i Parisavtalet.

Många oklarheter

Det är fortfarande oklart vad de emiratiska myndigheterna tänker tillåta, exempelvis om en stor demonstration som brukar anordnas på helgen mellan de två mötesveckorna kommer att kunna hållas, konstaterar Amnesty International.

”COP28 kommer inte att åstadkomma de ambitiösa åtgärder som krävs för att avvärja en klimatkatastrof om värdstatens lagar begränsar yttrandefriheten och fredliga möten och kväver civilsamhället”, säger Mellanösternchefen Heba Morayef.

Kaisa Kosonen leder delegationen från Greenpeace under COP28.
”Genom att vara värd för COP28 måste Förenade arabemiraten, enligt FN:s principer om värdighet, jämlikhet och mänskliga rättigheter, tillhandahålla och garantera ett öppet och säkert utrymme för hela civilsamhället att uttrycka sina åsikter, vilket ska möjliggöra ett effektivt och rättvist deltagande i diskussioner och förhandlingar”, skriver hon till TT och fortsätter:

”Det är antagandet under vilket vi kommer att delta som Greenpeace.”

Stannar hemma

Klimatrörelsen Fridays for future Sverige kommer däremot inte att skicka aktivister till mötet i Dubai.

– Förenade arabemiraten har enorma brister när det kommer till mänskliga rättigheter. Det är väldigt svårt för civilsamhället och unga att delta på mötet på ett meningsfullt sätt, inte bara på grund av riskerna utan också eftersom många rum inte är tillgängliga för oss, säger aktivisten Karin Andersson.

– Inget COP-möte har heller levererat i närheten av vad som krävs för att uppnå Parisavtalet eller klimaträttvisa, men att chefen för COP28 är vd för Förenade arabemiratens statliga oljebolag är bisarrt och oseriöst, även för att vara COP.

Fakta: FN:s klimattoppmöte

FN:s klimattoppmöten, COP, hålls på olika platser varje år. COP står för ”Conference of the Parties” och syftar på parterna i FN:s klimatkonvention.

COP28 i hålls i Dubai i Förenade arabemiraten, 30 november-12 december.

I Parisavtalet från 2015 enades de flesta av världens länder om att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen väl under 2 grader, och allra helst under 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid.

I samband med klimatmötet i Dubai avslutas den första globala översynen av hur ländernas insatser och åtaganden ligger till i förhållande till Parisavtalets långsiktiga mål (global stocktake). Det blir en slags avstämning kring hur det går i kampen mot klimatförändringarna

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.