Så sent som i december förra året stod Dimitrij Muratov, chefredaktör för den oberoende ryska tidningen Novaja Gazeta, i talarstolen vid norska akademien i Oslo och försvarade det fria ordet i egenskap av mottagare av Nobels fredspris.
Ett kvartal senare meddelar han att Novaja Gazeta tystnar med sin rapportering – så länge kriget i Ukraina pågår.
RYSSLAND | Det är omöjligt att fortsätta överleva som nyhetstidning i ett Ryssland där det enligt lag är förbjudet att benämna kriget i Ukraina som ett krig och än mindre påtala att det ryska förehavandet är en invasion av en annan suverän makt.
Dimitrij Muratov var redan i Oslo tydlig med att priset och äran inte skulle skydda Novaja Gazeta mot politiskt tryck från den ryske presidenten Vladimir Putins regim, men tidningen är den sista i sitt slag – historiskt oberoende och modig ifråga om bevakning av exempelvis korruptionsskandaler, organiserad brottslighet och ryska krigsbrott i Tjetjenien – som tystnar som en följd av Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari i år.
Ryssland har under många år försvårat möjligheterna att arbeta som oberoende journalist, bland annat i form av en rad repressiva medielagar och att nyhetsorgan som stöds av icke-ryska organisationer kan stämplas som ”utländska agenter”.
– Vi har sett Ryssland, inte bara under de senaste två till tre åren, utan sedan kriget startade, gå mot ett mycket mer auktoritärt, totalitärt samhälle, där människor arresteras för att de går utanför och håller upp affischer som inte ens säger något på dem, kommenterar Washington Posts säkerhetspolitiska reporter Paul Sonne i en intervju med radiostationen KCRW.
Klas Lundström