ARBETE | Efter omfattande förhandlingar och flera års arbete har EU-parlamentet nu röstat igenom ett nytt direktiv gällande företags ansvar för sina leverantörskedjor inom miljö och arbetarvillkor. Trots avsikterna om att stärka företagens ansvar har det slutgiltiga förslaget beskrivits som urvattnat jämfört med den ursprungliga ambitionen, rapporterar Syre.
Från och med nu krävs det att företag med fler än 1000 anställda och en omsättning på över 450 miljoner euro tar detta ansvar, en markant höjning från tidigare förslag. Kritiker menar att detta endast kommer att påverka 0,5 procent av EU:s företag, vilket är långt ifrån tillräckligt för att åtgärda de omfattande problem som finns i dagens globala leverantörskedjor, såsom barnarbete, tvångsarbete, och farliga miljöutsläpp.
Det finns en stark besvikelse över att Sverige och andra länder bidrog till att försvaga direktivets räckvidd. Trots delade meningar betraktar vissa röstningen som en betydelsefull milstolpe för ansvarsfullt företagande.
– Vi välkomnar att direktivet röstades igenom, men det är svårt att glädjas när innehållet urvattnats på en rad viktiga områden. Att så få företag omfattas är en oerhörd urholkning av lagens syfte; att skydda miljön och människor vars rättigheter kränks i globala värdekedjor. Att Sverige inte ens kunde ställa sig bakom den här versionen är obegripligt, sa Alice Blondel, kanslichef på Swedwatch, i ett uttalande i mars.
För att direktivet ska träda i kraft krävs dock ytterligare godkännande från ministerrådet, vilket förväntas ske i slutet av maj. Medan det tar flera år för alla företag att anpassa sig till de nya kraven, står det klart att detta är en början på en lång process mot en mer hållbar och etisk global ekonomi.
***
ⓘ Artikeln är gjord med stöd av AI och faktagranskad av Tidningen Global. Läs vår AI-policy här.