Nyheter

McDonalds anklagas för bojkott av bosättningar

Den israeliska boättarledaren Yossi Dagan uppmanar flera ministrar att inte ge snabbmatskedjan McDonalds möjlighet att lägga anbud på att öppna en restaurang på Ben Gurion-flygplatsen. Detta då Dagan anklagar McDonalds i Israel för att bryta mot lagets antibojkottlag genom dess policy att inte öppna restauranger i bosättningar på ockuperad mark.

ISRAEL Denna policy har länge uppmärksammats av bosättarrörelsen i Israel, bland annat 2013 då McDonalds tackade nej till att öppna en restaurang i ett shoppingcenter i bosättningen Ariel. I förra veckan hölls en protest i Tel Aviv mot McDonalds med budskapet att snabbmatskedjan bojkottar Israel, rapporterar The Jerusalem Times.

McDonalds i Israel ägs av Omri Padan, en av grundarna till den israeliska fredsorganisationen Peace Now som bland annat granskar bosättningarnas framväxt och utbredning.

Redan innan McDonalds lansering i Israel i början av 1990-talet hade Padan gjort klart att han inte tänkte öppna restauranger i bosättningar. Kritiker av McDonalds, som bosättarledaren Dagan, anser att företaget diskriminerar de israeler som bor i bosättningar, medan människorättsorganisationer som Human Rights Watch pekar på att även företag har ansvar under internationell rätt och att företag som verkar i och från bosättningar ”bidrar till och tjänar på Israels brott mot palestiniernas rättigheter och mot internationell humanitär rätt”.

Enligt FN:s vägledande riktlinjer för företag och mänskliga rättigheter har företag och anställda ansvar att följa internationell humanitär rätt.  Amnesty International skriver i sin rapport Destination: Occupation att då ”vissa handlingar som utförs av Israel i relation till dess illegala bosättarpolitik utgör krigsbrott, kan företag också vara delaktiga i krigsbrott”.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.