Nyheter

Hbtq-seger i Botswana

Botswanas högsta domstol beslutade i tisdags att häva den koloniallag som förbjudit homosexualitet i landet. Domaren Michael Leburu sade att lagen som förbjöd homosexuella relationer med straffsatser på upp till sju års fängelse var ”diskriminerande:

– Det är ett historiskt ögonblick för oss, sade Matlhogonolo Samsam, talesperson för hbtg-organisationen Legabibo, rapporterar The New York Times.

BOTSWANA Rättsprocessen i Botswana initierades av studenten Letsweletse Motshidiemang som har hävdat att lagen är grundlagsvidrig och sektion 164 och 167 i brottsbalken brutit mot hans grundläggande rättigheter rapporterar the Twsana Times. Domaren Leburu gav honom också rätt då han i samband med domslutet förklarade att lagen inte är förenlig med Botswanas grundlag.Sexuell läggning är ingen modenyck. Det är en viktig del av ens personlighet, sade Leburu.

Anna Mmolai-Chalmers från organisationen Legabibo som har drivit fallet tror att domen kommer att få stor betydelse för hbtq-folk:

– Den här domen kan betyda en enorm förändring i våra liv. Det är det som gläder mig mest. Domen betyder så mycket…Rätten har försvarat vår värdighet, vår rätt till privatliv, och vår frihet…Det innebär frihet, säger hon till CNN.

Botswana följer i och med tisdagens domslut flera andra tidigare brittiska koloniers exempel. Förra året avkriminaliserades homosexualitet i Indien, 2017 gjorde Trinidad och Tobago samma sak, och Belize avkriminaliserade homosexualitet 2016. Lagarna i dessa länder har härstammat från det brittiska kolonialväldet – 41 länder av 54 i det brittiska samväldet ärvde liknande lagar som kriminaliserade homosexuella relationer.

Av de 72 länder i världen som förbjuder homosexualitet har 38 länder varit brittiska kolonier och syftet var att bistå det kristna missionerandet bland annat, skriver Enze Han och Joseph O’Mahoney, författare av boken British Colonialism and the Criminalization of Homosexuality som kom ut förra året. Förra året uppmanade Storbritanniens premiärminister Theresa May länderna inom samväldet att reformera dessa lagar:

– Som Storbritanniens premiärminister så beklagar jag djupt både det faktum att sådana lagar instiftades och det arv av diskriminering, våld och död fortgår i dag.

Botswana blev självständigt 1966, men medan England och Wales avkriminaliserade homosexualitet 1967 behöll Botswana lagarna som förbjudit homosexuella sexuella handlingar. I slutet av maj hade den kenyanska hbtq-rörelsen hoppats på att uppnå en avkriminalisering, men Kenyas högsta domstol beslutade att inte häva lagen. Det var ett stort bakslag för afrikanska hbtq-organisationer och många hoppas att Botswana nu blir ett förebild som andra länder följer efter.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.